Speciale “Historia shkruhet nga fitimtarët”, 50 thënie brilante nga Çurçill se si të...

“Historia shkruhet nga fitimtarët”, 50 thënie brilante nga Çurçill se si të jesh një lider

Më 24 janar 1965, në Londër, Këmbana Big Ben bie para orës së plotë për të lajmëruar se Winston Churchill vdiq në moshën 90-vjeçare.

Shumë programe televizive dhe të radiofonike u anuluan për t’u bërë vend atributeve për ish-kryeministrin.

Trupi i tij u vendos në Westminster Hall ku rreth 300 mijë vetë bënë homazhe.

Uinston Çurçill nuk ishte vetëm një politikan i madh, por dhe një orator i shkëlqyer.

Edhe pse tani ai nuk jeton më, trashëgimia e tij jeton me shumë prej citateve më argëtuese dhe të mprehta që ka lënë pas.

American Eye ka zgjedhur 50 prej tyre.

1- Ne jetojmë nga ajo që marrim, por e bëjmë jetën nga ajo që japin.

2- Taksat e mira nuk ekzistojnë.

3- Disa e shohin sipërmarrjet private si shënjestra grabitqare që duhet goditur, të tjetër e shohin si një lopë që duhet mjelë, por pak janë ata që e shohin si një kalë i fuqishëm që tërheq karron.

4- Vesi i pandarë i kapitalizmi është ndarja e pabarabartë e bekimeve; virtyti i pandashëm i socializmi është ndarja e barabartë e varfërisë.

5- Një komb që i vë taksë vetes për prosperitetin është si një njeri brenda në kovë, që përpiqet ta ngrejë veten nga doreza.

6- Një paqësor është dikush që ushqen një krokodil, me shpresën se do të jetë i fundit që do të hahet.

7- Problemet e fitores janë më të pëlqyeshme se problemet e mundjes, por nuk janë më të lehta.

8- Që tani e tutje, nuk do ta përfundoj kurrë fjalinë me një parafjalë.

9- Një fanatik është dikush që s’mund ta ndryshojë mendjen dhe nuk do të ndërrojë as temë.

10- Nancy Astor: “Zotëri, sikur ju të ishit bashkëshorti im, unë do t’ju jepja helm”. Churchill: “Sikur të isha bashkëshorti juaj do ta pija”.

11- Gënjeshtra ka bërë gjysmën e rrugës rreth e qark botës, kur e vërteta sapo është nisur.

12- Ndonjëherë ju do të pengoheni tek e vërteta, por pjesa më e madhe prej nesh ngrihen dhe vazhdojnë përpara sikur s’ka ndodhur asgjë.

13- Nëse jeni nisur drejt ferrit, vazhdoni.

14- Është diçka e mirë për një njeri të paarsimuar të lexojë libra me citime. Citimet, kur gdhenden në kujtesë, të japin mendime të mira. Ato gjithashtu të nxisin të lexosh autorët dhe të kërkosh të tjera.

15- Keni armiq? Mirë. Kjo do të thotë se keni luftuar për diçka, në një fazë të jetës suaj.

16- Nëse keni dhjetë mijë rregulla, ju shkatërroni gjithë respektin për ligjin.

17- Gjithmonë mund t’i besoni amerikanëve për të bërë gjënë e duhur, pasi të kenë provuar gjithçka tjetër.

18- Historia do të jetë e sjellshme me mua, pasi kam ndër mend ta shkruaj.

19- Sa më larg të shikoni prapa, aq më larg përpara ka gjasa që të shihni.

20- Jam gati të takoj Krijuesin tim. A është i përgatitur Krijuesi im për provën e rëndë të takimit me mua, kjo është një çështje tjetër.

21- E vërteta është e padiskutueshme, e keqja mund ta sulmojë atë, injoranca mund ta përqeshë atë, por në fund, ja ku është.

22- Një pesimist e shikon vështirësinë në çdo mundësi; një optimist e shikon mundësinë në çdo vështirësi.

23- Të përmirësosh do të thotë të ndryshosh; të jesh i përsosur do të thotë të ndryshosh shpesh.

24- Politika është aftësia për të parashikuar atë që do të ndodhë nesër, javën tjetër, muajin tjetër dhe vitin tjetër. Dhe të kesh aftësinë që më pas të shpjegosh pse nuk ndodhi.

25- Socializmi është filozofia e dështimit, kredo e injorancës dhe ungjilli i zilisë.

26- Një shaka është diçka shumë serioze.

27- Një i burgosur lufte është dikush që përpiqet t’ju vrasë dhe dështon, dhe më pas ju kërkon juve që mos ta vrisni.

28- Të gjitha gjërat e mëdha janë të thjeshta dhe shumë mund të shprehen me një fjalë të vetme: liri, drejtësi, nder, detyrë, mëshirë dhe shpresë.

29- Edhe pse personalisht jam shumë i kënaqur me eksplozivët e momentin, e ndjej se s’duhet të qëndrojmë në rrugën e përmirësimit.

30- Edhe pse i përgatitur për mundimet, preferoj që të shtyhen.

31- Qëndrimi është diçka e vogël, por që bën një ndryshim të madh.

32- Unë kam marrë më shumë nga alkooli se alkooli ka marrë nga unë.

33- Betejat fitohen nga kërdia dhe manovrat. Sa më i madh gjenerali, aq më shumë do të kontribuojë në manovrat, aq më pak do të kërkojë për kërdi.

34- Sado e bukur të jetë strategjia, unë herë pas here vështroj rezultatet.

35- Fjalët e shkurta janë më të mirat, dhe fjalët e vjetra janë edhe më të mira.

36- Përpjekjet e vazhdueshme, jo forca apo inteligjenca, janë sekreti i çlirimit të potencialit tonë.

37- Kuraja vlerësohet me të drejtë cilësia e parë e njeriut, sepse është cilësia që i garanton gjithë të tjerat.

38- Kuraja është ajo që duhet për t’u ngritur dhe për të folur; kuraja është gjithashtu ajo që duhet për t’u ulur dhe për të dëgjuar.

39- Kritika mund të mos jetë e pëlqyeshme, por është e nevojshme. Ajo përmbush të njëjtin funksion si dhimbja në trupin njerëzor. Kërkon vëmendje që gjendja e gjërave të jetë e shëndetshme.

40- Vështirësitë e nënshtruara janë mundësi të fituara.

41- Mos lejoni që planet e mëdha për një botë të re të shmangin energjitë tuaja nga ruajtja e asaj që ka mbetur nga bota e vjetër.

42- Ngrënia e fjalëve kurrë nuk më ka shkaktuar mostretje.

43- Gjithkush ka një ditë të keqe dhe disa ditë janë më të gjata se të tjerat.

44- Për të mirë e për të keq, zotërimi i ajrit është sot shprehja supreme e fuqisë ushtarake dhe flotat dhe ushtritë, edhe pse vitale dhe të rëndësishme, përsëri duhet të pranojë se kanë rang vartësi.

45- Për rolin tim, them se do të jetë më mirë sikur të gjitha partitë t’ia lënë të kaluarën historisë, veçanërisht tani që propozoj ta shkruaj historinë vetë.

46- Që nga Stettin në Balltik, tek Trieste në Adriatik, një perde hekuri ka zbritur përmes Kontinentit.

47- I madhi dhe i miri rrallë janë i njëjti njeri.

48- Ai ka të gjitha virtytet që i urrej dhe asnjë prej veseve që admiroj.

49- Qytetarët e shëndetshëm janë e mira më e madhe që një vend mund të ketë.

50- Historia shkruhet nga fitimtarët.