Extra “I injorova fëmijët e mi për të luajtur video lojëra”

“I injorova fëmijët e mi për të luajtur video lojëra”

Matthew Preece, një terapist i lartë në grupin e trajtimit të varësisë në Mbretërinë e Bashkuar (Ukat), thotë se ka parë një rritje të konsiderueshme në numrin e njerëzve që kërkojnë trajtim. Grupi, i cili tradicionalisht ka trajtuar njerëzit për alkoolin, drogën dhe problemet e lojërave të fatit, thotë se ka një numër të madh të atyre që kanë kërkuar ndihmë për shkak të varësisë nga lojërat, nga viti 2014 në vitin 2018.

Sean (nuk është emri i tij i vërtetë) ka thënë për programin e Victoria Derbyshire në BBC se si varësia ndaj lojërave i ndryshoi jetën deri në atë pikë sa ai humbi familjen dhe punën e tij.
Ai qëndronte gjatë gjithë kohës para lojërave, duke shpenzuar të gjithë kohën në video lojëra.

“Lojërat më konsumuan, unë isha pjesë e tyre çdo ditë”, kujton ai. “Fëmijët e mi ishin si një shqetësim, sepse ata donin kohën time dhe unë nuk isha në gjendje t’i jepja kohën dhe dashurinë time. Mbaj mend që i bërtisja partneres time, duke i thënë të më largonte fëmijët”, tregon ai. Varësia e lojrave është renditur si një gjendje e shëndetit mendor nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. Aq shumë u bë i varur Sean, sa që ai humbi gjithçka që kishte.
“Humba punën, për shkak se nuk përqendrohesha dot, më pas humba familjen time, shtëpinë time dhe gjithçka”. Sean e dinte se ai duhej të ndryshonte dhe shkoi në rehabilitim – duke kaluar një muaj në trajtim.

Pas trajtimit që ka marrë, ai thotë se tani është më mirë dhe se po merr vetën nga kjo varësi. Tashmë nuk mendon kurrë për video lojra. “Gjithçka që mund të bëj është të bëj plane një ditë në një kohë dhe tani për tani gjithçka është në rregull”, thotë ai.

Qendrat e trajtimit
Ekspertët thonë se orët e shpenzuara në video lojëra në vetvete nuk janë problem, por mund të bëhen. Vitin e kaluar, varësia e lojrave u rendit si kusht i shëndetit mendor për herë të parë nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. Në NHS, aktualisht nuk ka ndonjë trajtim të specializuar për çrregullimet e lojrave.
Planet për të drejtuar një klinikë nga NHS në Londër janë vonuar për shkak të miratimit të etikës. Fondacioni Qendror dhe Veri-Perëndimor i Fondacionit të Londrës tha se kishte shpresë se planet do të rifillonin në të ardhmen. Preece thotë se një numër gjithnjë e më i madh njerëzish po kthehen në sektorin privat për ndihmë ndaj varësisë së lojërave.
Terapisti Matthew Preece beson se aksesi i lojrave në tableta dhe telefona mobil është një forcë lëvizëse kryesore. Disa terapistë të tjerë kanë treguar gjithashtu në programin e Victoria Derbyshire se ata kanë parë një rritje në rastet e varësisë lojrave.