Aktualitet Italia jep alarmin: Ja si i shfrytëzojnë shqiptarët të miturit që të...

Italia jep alarmin: Ja si i shfrytëzojnë shqiptarët të miturit që të mos dëbohen

Të miturit nga Shqipëria mbërrijnë me autobusët turistikë SOM në Itali. Ata vijnë të shoqëruar nga prindërit apo miqtë, por në fund mbeten në përgjegjësinë e qeverisë lokale sepse ata thonë se ata janë “të pashoqëruar”. Pas kalimit të kufirit ata kanë mbetur vetëm duke u simuluar si të braktisur. Ky pra është mekanizmi më i fundit që po përdorin shqiptarët.

Ky është një fenomen i parë dhe në raportin mbi mbrojtjen e fëmijëve të huaja të paraqitura nga komisioni parlamentar hetimor në sistemin pritës. Janë rreth 5,190 të miturit e pashoqëruar të huaj pasi u raportuan në Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale. Por prapa kësaj figure është fshehur mashtrimi. Mes tyre, në fakt ka edhe djem shqiptarë, pikërisht, duke arritur në Itali dhe duke u deklaruar si fëmijë të pashoqëruar që të gëzojë të gjitha të drejtat dhe përfitimet që nënkupton, pra mikpritjen, edukimin dhe punësim.

Prania e jashtëzakonshme e të miturve të huaja të pashoqëruar nga Shqipëria nuk i ka shpetuar pa u vënë re, si rezultat i hetimeve të policisë, procedura penale janë hapur për krimin e mashtrimit te rëndë në dëm të shtetit ndaj familjes dhe të të rinjve “të pashoqërua. Fëmijët vijnë në Itali me autobusë turistikë, te shoqëruar nga të afërmit, miqtë, apo edhe nga prindërit tyre.

Por sapo kalojnë kufirin rriturit kthehen në Shqipëri, ndërsa djali arrin destinacionin e tij Itali. Në këtë pikë të rinjtë simulojnë braktisjen dhe si pasojë është futur në sistemin e mbrojtjes së rezervuar për “të miturit e pashoqëruar” (strehim në objektet e pritjes dhe përfundimi i studimeve të tyre), ndërsa familja jeton në Shqipëri. “Djemtë nisen nga Tirana dhe të arrijnë në Veneto me autobusë turistikë”, shpjegon Alessandro Padovani, drejtor i qendrës Don Calabria nga Verona, i cili duket i shpresuar.

Dhe shpreson për një zgjidhje diplomatike për çështjen, raportuat më parë. Sipas tij kontrolli duhet të fillojë që nga shoferi i autobusit turistik, që i sjell fëmijët në Itali, shkruan Ilgiornaleditalia.