Extra Ja si foshnjave disa muajshe iu mjaftojnë vetëm disa sekonda për të...

Ja si foshnjave disa muajshe iu mjaftojnë vetëm disa sekonda për të njohur menjëherë fytyrën e nënës së tyre

Vetëm disa sekonda, kjo është koha që u duhet foshnjave për të njohur fytyrën e nënës së tyre. Kjo mbështetet nga një studim i publikuar në revistën Cortex, i kryer me encefalogramë pediatrikë të aftë për të monitoruar dhe regjistruar aktivitetin e trurit të 39 foshnjave prej vetëm pesë muajsh.

Disa studime kanë treguar se si te rriturit veçanërisht të ashtuquajturit superfizionomistë janë në gjendje të identifikojnë shpejt midis shumë fytyrave të panjohura ato të njerëzve që kanë parë madje edhe vetëm duke mbledhur disa detaje të fytyrës si një enigmë.

Megjithatë kjo aftësi e rritur që zhvillohet me kalimin e viteve duket se është pjesërisht e lindur. Tashmë një studim i vitit 2017, nisur nga fakti se shikimi tashmë zhvillohet në bark falë ekspozimit ndaj dritës gjatë shtatzënisë, testoi aftësitë vizuale të të palindurit në njohjen e fytyrave. Një tjetër studim i vitit 2018, tregoi më pas se edhe të sapolindurit kanë një aftësi të jashtëzakonshme për të zbuluar fytyrat brenda disa minutave pas lindjes një aftësi themelore për të bashkëvepruar me të afërmit e tyre.

Për studimin e ri, 39 foshnjave pesë muajshe iu prezantuan shumë shpejt imazhet e disa fytyrave femra të panjohura të ndërprera në mënyrë të përsëritur nga njëra me fytyrën e nënës e quajtur objektiv sepse ishte fytyra që foshnja duhej të njihte. Për eksperimentin, studiuesit zgjodhën foshnjat pesë muajsh sepse studimet e mëparshme kishin treguar se ata ishin të aftë të dallonin fytyrat në këtë moshë megjithëse në ato studime foshnjat u shfaqën për një kohë më të gjatë.

Rezultatet treguan se foshnjat janë në gjendje të identifikojnë fytyrën e nënës së tyre edhe kur e shikojnë atë në kënde dhe shprehje të ndryshme të fytyrës dhe me ekspozime të shkurtra sa 1/6 e sekondës praktikisht kohëzgjatja e një rrufeje. Megjithatë, studiuesit zbuluan se foshnjat gjetën objektivin e nënës më lehtë kur fytyra e nënës paraqitej shpesh dhe jo e përzier me shumë fytyra të panjohura.

Me pak fjalë jo vetëm që të porsalindurit e njohin nënën e tyre nga nuhatja dhe zëri gjë që mund t’i ndihmojë edhe foshnjat e lindura para kohe të përballojnë dhimbjen e trajtimeve që shpëtojnë jetën, por vetëm disa muajsh ata e kuptojnë se është ajo qoftë edhe me një shikim të vetëm dashurie.