Ekonomi Jeff Bezos shiti 3.4 miliardë dollarë të aksioneve në Amazon pak para...

Jeff Bezos shiti 3.4 miliardë dollarë të aksioneve në Amazon pak para rënies së Covid-19

Miliona njerëz në të gjithë botën kanë humbur punën e tyre, dhe triliona dollarë janë fshirë nga vlera e tregjeve të aksioneve.

Por jo të gjithë kanë humbur. Jeff Bezos, personi më i pasur në botë, është 5.5 bn $ më i pasur sot, se sa ishte në fillim të vitit. Pasuria e tij, e mbajtur kryesisht në aksionet në Amazon, u rrit me 3.9 bn dollarë vetëm të enjten në 120bn $ – të mjaftueshme për të blerë 188,000 bare standarde ari (madje duke marrë parasysh çmimin fluturues të arit).

Bezos, 56 vjeç, përfitoi këtë javë nga mitingu më i mirë tre-ditor i tregut të aksioneve që nga viti 1933 duke ndihmuar çmimin e aksioneve të Amazon për të rikuperuar pothuajse të gjitha humbjet e tij këtë muaj për të tregtuar me rreth 1.920 dollarë, megjithëse kjo ishte pak poshtë në kulmin e tyre prej 2,170 dollarë në shkurt. Bezos zotëron rreth 12% të aksioneve të Amazon.

Ai shpëtoi veten nga humbjet më të mëdha duke shitur një pjesë të madhe të aksioneve të tij në Amazon në shkurt, përpara se shkalla botërore e krizës së koronavirusit të njihej plotësisht dhe para rënies së tregut të aksioneve.

Paraqitjet rregullatore tregojnë se Bezos shiti aksione në vlerë prej 3.4 miliardë dollarë në javën e parë të shkurtit, pak para se të arrinte çmimin e aksioneve.

Nuk ka asnjë sugjerim që Bezos të ketë vepruar në mënyrë të rastesishme duke shitur aksionet ose se ai ishte kishte informacione jopublike në lidhje me ndikimin e pandemisë. Por koha e tij ishte pothuajse e përsosur. Shitjet e aksioneve, të cilat përfaqësonin rreth 3% të zotërimit të tij të përgjithshëm, ishin shumë më të mëdha sesa kishte bërë Bezos në muajt e kaluar. Aksionet e shitura ishin aq sa ai kishte shitur në 12 muajt e mëparshëm, sipas analizave nga Wall Street Journal, shkruan The Guardian