Shëndet Jo vetëm mushkërinë, koronavirusi dëmton edhe zemrën, veshkat dhe trurin

Jo vetëm mushkërinë, koronavirusi dëmton edhe zemrën, veshkat dhe trurin

Studimet dhe raportet nga dëmtimi multi-organik që shkakton Covid-19 janë shumëfishuar. Covid-19 është një sëmundje që në format e saj më të rënda, siç e dimë, prek mushkëritë. E gjithë bota po mundohet të gjejë frymëmarrës, cilindra oksigjeni, helmeta CPAP që ndihmojnë alveolat të funksionojnë dhe oksigjenojnë gjakun, duke “shtyrë” oksigjenin me një presion pozitiv dhe të rregullueshëm. Por Covid-19 nuk ka të bëjë vetëm me mushkëritë. “Sulmi multi-organik” tashmë ka dalë nga raportet e para të mjekëve kinezë, kur Sars-CoV2 sapo ishte pagëzuar nga OBSH: edhe atëherë u fol për pasoja të rënda në veshka. Tani po del që, megjithëse më rrallë, vuajnë edhe organet e tjera. Përveç mushkërive, receptori Ace2 duket se shprehet në inde të shumta, përfshirë zemrën, enët e gjakut, zorrët dhe veshkat. Për më tepër, terapitë për të shpëtuar jetën mund të rezultojnë të rënda dhe ndonjëherë toksike, duke e bërë periudhën e rikuperimit shumë të gjatë.

Alarmi i mjekëve britanikë

Problemi, i njohur nga ata që janë përballur me armikun në reparte me javë të tëra, u shfaq në dramën e tij në një shënim nga 80 mjekë britanikë që u takuan me telekonferencë. Shënimi u postua në faqen e parë të Financial Times. “Mangësitë me të cilat shqetësohemi shkojnë shumë larg mungesës së tamponëve ose dispozitave mbrojtëse. Në Londër, pajisjet jetësore për kujdesin intensiv po mbarojnë, përfshirë makinat e dializës”. Covid-19 mund të shkaktojë shumë më tepër dëme në mushkëri dhe sistemin e frymëmarrjes te pacientët që sëmuren rëndë, duke prekur veshkat, zemrën dhe herë pas here edhe në tru. Nga 690 pacientë në Mbretërinë e Bashkuar të pranuara në kujdes intensiv, 25% kishin nevojë për mbështetje të avancuar kardiovaskulare, 18.5% kërkonin dializë, 4.5% kishin nevojë për mbështetje neurologjike. Në veçanti, insuficienca renale akute duket se është ndër komplikimet më të shpeshta, gjithashtu për shkak të përdorimit të tepërt të diuretikëve.

Çfarë lë pas virusi?

Disa të mbijetuar nga koronavirusët nuk do të jenë në gjendje të shërohen plotësisht dhe dëmi mund të jetë i përhershëm, veçanërisht në mushkëri. “Një numër i madh i të mbijetuarve nga sindromi i shqetësimit të frymëmarrjes akute nuk do të mund të kthehen në punë”, tha Onjen Gajic, specialist në kujdesin intensiv në Klinikën Mayo të Rochester, Minesota. Studiuesit e Hong Kong-ut me një studim të vogël për 12 pacientë zbuluan se 2-3 prej tyre nuk kishin rigjetur funksionin e plotë të mushkërive pas largimit nga spitali. Mbijetesa mund të jetë vetëm fillimi i një udhëtimi të gjatë midis rehabilitimit dhe terapive mbështetëse.

Stomaku

“Koronavirusi nuk ndikon domosdoshmërisht vetëm në mushkëri“. Compton-Phillips, drejtor klinik i sistemit të kujdesit shëndetësor Providence i cili ndoqi raste të koronavirusit në Shtetet e Bashkuara, i tha New York Times: “Infeksioni mund të përhapet nëpër mukozën, nga hunda deri në rektum”. Sipas ekspertëve, virusi mund të jetë në gjendje të infektojë qelizat e sistemit gastrointestinal dhe kjo mund të jetë arsyeja pse disa pacientë kanë simptoma të tilla si diarre ose dispepsi. Sidoqoftë, nuk është akoma e qartë nëse simptomat gastrointestinale luajnë një rol thelbësor në epideminë e fundit, duke pasur parasysh se rastet e diarresë dhe dhimbjeve të barkut kanë qenë të rralla. Virusi, siç është parë, gjithashtu mund të hyjë në rrjedhën e gjakut, aq sa është zbuluar në mostrat e gjakut dhe jashtëqitjes edhe nëse shkalla e infektivitetit është e panjohur. Gjatë shpërthimeve të Sars dhe Mers, gati një e katërta e pacientëve kishin diarre.

Dëmtimi i mëlçisë

Dëmtimi i mëlçisë i shkaktuar nga koronavirusi u raportua në një studim të botuar në 14 Mars në revistën Liver International, marrë nga Le Figaro, realizuar nga studiues të Universitetit të Shkencave në Wuhan, qyteti kinez, ku filluan të gjitha, në bashkëpunim me instituti i virologjisë në Essen, Gjermani. Studiuesit argumentojnë se dëmtimi i mëlçisë mund të shkaktohet drejtpërdrejt nga infeksioni Sars-Cov2 ose ilaçet e përdorura për ta trajtuar atë. Një rritje në enzimat e mëlçisë është e mundur në pacientët e infektuar, por mekanizmi mbetet i pasigurt si për efektin direkt citotoksik (i cili shkatërron qelizat), ashtu edhe për reaksionin imunitar të gjeneruar nga virusi. Kur një koronavirus zoonotik përhapet nga sistemi i frymëmarrjes, mëlçia shpesh është një nga organet “në rrjedhën e poshtme” që vuan prej tij. Mjekët gjetën shenja të dëmtimit të mëlçisë në rastet shpesh të buta të Sars, Mers dhe Covid-19, megjithatë rastet e rënda çuan në dëmtim më të rëndësishëm të mëlçisë dhe madje edhe në dështim të mëlçisë. Po çfarë ndodh? Pasi virusi të hyjë në qarkullimin e gjakut, ai mund të arrijë në çdo pjesë të trupit dhe, pasi mëlçia është një organ shumë i vaskuluar, ai lehtë mund të arrijë atje. Virusi mund të infektonte direkt mëlçinë, duke replikuar dhe vrarë vetë qelizat, ose këto qeliza mund të ishin dëm kolateral pas përgjigjes imune të trupit, e cila shkakton një reagim të rëndë inflamator në mëlçi, siç ndodh me organet e tjera.

Veshkat

Koronavirusi nuk kursen as veshkat. 6% e pacientëve të Sars dhe një e katërta e pacientëve të Mers gjithashtu kishin dëme të rënda në veshka. Studimet kanë treguar që Sars-Cov 2 mund të bëjë të njëjtën gjë. Hulumtimet kineze kanë treguar që pacientët e infektuar me virus lehtësisht zhvillojnë insuficiencë renale akute (27%) veçanërisht nëse janë të moshuar dhe vuajnë nga kushte të tjera si hipertensioni atrial dhe dështimi i zemrës. Ashtu si mëlçia, veshkat veprojnë si filtër gjaku. Çdo veshkë përmban afërsisht 800,000 njësi distiluese mikroskopike të quajtura nefron. Këta nefronë kanë dy përbërës kryesorë: një filtër për të pastruar gjakun dhe tubulat e vegjël që kthejnë “përfitime” në trup dhe hedhin “mbeturina” në fshikëz, në formën e urinës. Duket se tubulat renale janë pjesët më të prekura nga këto koronaviruse zoonotike dhe është e mundur që kjo të vlejë edhe për Sars-Cov-2. Pas epidemisë së Sars, OBSH deklaroi se virusi ishte zbuluar në tubulat e veshkave, të cilat mund të bëhen të përflakura. Meqenëse veshkat filtrojnë vazhdimisht gjakun, qelizat tubulare ndonjëherë bllokojnë virusin duke shkaktuar dëme kalimtare ose të butë. Dëmtimi i tillë mund të bëhet vdekjeprurës nëse virusi hyn në qeliza dhe fillon të përsëritet. Por nuk u gjet asnjë provë që virusi Sars po përsëriste në veshka, dhe për sa i përket Sars-Cov2, një përgjigje është ende e parakohshme.

Zemra

Zemra gjithashtu mund të dëmtohet. Përveç mungesës së oksigjenit që mund të shkaktojë atak kardiak, një reagim imuno-inflamator me dhimbje të miokardit nuk është i rrallë. Përveç infarktit të miokardit, dhimbje në gjoks janë vërejtur edhe për perikardit, inflamacion të rreshtimit të zemrës dhe miokaditit, inflamacion të muskujve të zemrës. Jama Cardiology ka botuar një raport mbi problemet e zemrës midis pacientëve me koronavirus në Wuhan, Kinë. Studimi, i kryer nga Dr. Zhibing Lu në spitalin Zhongnan të Universitetit Wuhan, zbuloi se 20% e pacientëve të pranuar në Covid-19 vuanin nga dëmtimi i zemrës. Shumë prej tyre nuk kishin patologji kardiologjike të mëparshme, por elektrokardiogramet e këtyre pacientëve ishin jonormale dhe rreziku i vdekjes për ta ishte katër herë më i madh se ata që nuk kishin akuzuar komplikime kardiake. Në këta pacientë, është gjetur një nivel i lartë i troponinës, një shenjë që muskuli i zemrës ka pësuar dëme. Myokarditi ndoshta mund të shkaktohet nga vetë virusi ose nga reagimi imunitar dhe inflamator i trupit ndaj virusit, dhe pacientët e infektuar që vuajnë nga miokarditi nuk kanë domosdoshmërisht një ngarkesë më të lartë virale sesa ata që nuk e zhvillojnë këtë problem.

Pankreasi

Një organ tjetër jetësor që dëmtohet nga virusi është pankreasi që prodhon insulinë. Nuk sulmohet direkt, por sulmohet indirekt tek pacientët me diabet. Gjatë një infeksioni, nevoja për insulinë rritet dhe pankreasi i një diabeti nuk e prodhon më atë. “Kjo është arsyeja pse, në rastin e pacientëve me diabet me Covid-19, është e nevojshme të kontrolloni më shpesh sheqerin në gjak dhe, nëse është e mundur, të rritni dozat e insulinës edhe nëse ha pak”, tha pediatri Marc de Kerdanet për Le Figaro dhe diabetolog, president i shoqatës që ndihmon të rinjtë diabetikë.

Truri

Koronavirusi mund të japë probleme neurologjike, edhe para fillimit të simptomave të frymëmarrjes: goditje në tru, konvulsione, delirium midis simptomave të regjistruara në raste të ndryshme klinike në botë dhe gjithashtu në Itali. New York Times raporton për rastin e një gruaje 50 vjeçare nga Detroit në një gjendje konfuzioni, e cila u ankua për një dhimbje koke të fortë dhe mezi mund të raportonte emrin e saj. Pas një rezonance të trurit, mjekët gjetën inflamacion dhe ënjtje në disa rajone nervore dhe vdekjen e neuroneve në rajone të tjera. Ata diagnostikuan gruan me një gjendje të rrallë, encefalopati akute nekrotizuese, një ndërlikim serioz që mund të shfaqet edhe me grip dhe infeksione të tjera virale. Gruaja më vonë testoi pozitive për Covid-19. Pikërisht në këtë front, një qendër Neuro-Covid është hapur në Spitalin Civil Brescia, aktiv që nga 23 mars dhe aktualisht pret 60 pacientë. Ata nuk janë pacientë normalë, por ata që kanë pasur simptoma të çrregullimeve mendore, konfiskime epileptike ose dhimbje koke të rënda dhe kanë testuar pozitive për virusin. Ende nuk është e mundur të dokumentohet nëse virusi mund të ndikojë vërtet në tru. Shkencëtarët që studiuan Sars kishin parë që virusi mund të depërtonte në trurin e disa pacientëve. Një artikull i botuar muajin e kaluar në Journal of Medicalology argumentoi që mundësia që koronavirusi i ri të jetë në gjendje të infektojë disa qeliza nervore nuk mund të përjashtohet. Sidoqoftë, shumica e njerëzve me Covid-19 paraqiten vigjilentë dhe duken neurologjikisht normal. Prandaj specialistët thonë se është shumë herët për të bërë pretendime përfundimtare ose për të identifikuar mekanizmat specifikë me të cilët koronavirusi i ri po ndikon në sistemin neurologjik./Corriere della Sera.