Shëndet Kafe dhe qumësht, një kombinim i gabuar për mëngjes

Kafe dhe qumësht, një kombinim i gabuar për mëngjes

Kafja dhe qumështi për mëngjes është një nga kombinimet më të zakonshme dhe të dashura, por edhe një nga më të gabuarit për tretjen.

Nëse nuk duam të kemi probleme me tretjen, është mirë të shmangim një nga kombinimet më të njohura dhe më të konsumuara për mëngjes. Qumështi dhe kafja janë dy substanca që së bashku nuk do të sillnin përfitime.

Qumështi është bërë nga proteina kazeinë e cila në vetvete nuk është e lehtë për tu tretur. Për më tepër, 70% e popullsisë botërore është intolerant ndaj laktozës dhe kjo mjafton për të kuptuar se qumështi nuk është një ushqim shumë i tretshëm.

Kur kombinohet me kafe, krijohet një përzierje që është edhe më e vështirë për t’u përpunuar për stomakun dhe zorrët tona. Jo vetëm kaq, duke promovuar aktivitetin e zorrëve, kafja mund të bëjë edhe më të theksuar çdo dizenteri të shkaktuar nga tretja e vështirë e qumështit.

Madje nuk përjashtohet përkundrazi, domethënë që proteinat e qumështit pengojnë zorrën duke favorizuar një kapsllëk, ndonjëherë edhe kronik.

Duke hyrë edhe më në detaje, zbulohet se albumina është e pranishme në qumësht, ndërsa taninet janë të pranishme në kafe. Kombinimi i këtyre dy substancave gjeneron “albumin tannate” i cili ka aftësinë të ngadalësojë aktivitetin tretës, aq sa kërkon deri në 3 orë për të tretur këtë kombinim.

Jo vetëm kaq, qumështi zvogëlon thithjen e substancave pozitive në kafe, pra polifenole, ndërsa kafja kufizon disponueshmërinë e kalciumit.