Extra Kafeja, udhëzues i plotë për ta mbajtur në shtëpi pa gabime

Kafeja, udhëzues i plotë për ta mbajtur në shtëpi pa gabime

Nëse ka një temë delikate në kuzhinë në shtëpi, si dhe në bar, kjo është kafeja. Për përgatitjen e saj, mendjet më pak luftuese përplasen. Moka apo ekspres? E ëmbël apo e hidhur? Por, pyetja e vërtetë – të cilën shumë e injorojnë – është ruajtja e saj. Po, sepse edhe kafeja prishet dhe më shpejt se sa mund të mendoni. Kjo është arsyeja pse disa detaje të vogla janë të rëndësishme, të tilla si përdorimi i enës së drejtë ose temperaturës. Këtu është udhëzuesi i plotë për të ruajtur terrenin e çmuar sa më mirë.

Lëreni në mbajtësen e saj

Mënyra më e mirë e ruajtjes së kafesë është që të mbahet në mbajtësen në të cilën furnizohet, sepse shumica e këtyre paketave janë të dizajnuara për të lejuar frymëmarrjen e gazrave (kryesisht dioksidit të karbonit), që formohen brenda për shkak të “frymëmarrjes” në kokrra ose në pluhur – e cila vazhdon të fermentohet. Gazrat dalin, por nuk hyn ajër. Një tjetër avantazh i paketimit origjinal? Nuk lejon dritën (e cila e plak më shpejt kafenë, sepse aktivizon oksidimin e acideve yndyrore) për të depërtuar.

Nëse vërtet doni të transferoni atë

Nëse vërtet dëshironi të transferoni kafenë tuaj, sigurohuni që ta bëni atë në enën e duhur. Ka detaje të dizajnuara posaçërisht për të bërë dioksidin e karbonit të marrë frymë dhe për të mbajtur përmbajtjen në errësirë.

A mund të ngrihet?

Kafeja nuk i pëlqen ndryshimet e temperaturës, është më mirë të mos e ruani në frigorifer. Por, nëse keni blerë shumë pako dhe dëshironi të ruani atë për më gjatë, mund ta ngrini atë. Gjëja e rëndësishme është ta mbash atë në paketimin origjinal.

Vendi më i mirë për ta ruajtur atë

Vendi më i mirë për të ruajtur kafenë nuk është qilari ose kuzhina, siç mendojnë shumë njerëz. Kokrrat ose pluhuri përmbajnë acide yndyrore të cilat, me nxehtësi, mund të shkojnë lehtësisht, kështu që zgjidhja më e mirë janë frigoriferët: ftohtë dhe errësirë.

Sa mbahet e freskët?

Kafeja e pjekur fillon të humbasë cilësitë e saj rreth dy javë pas prodhimit të saj. Këshilla është që të konsumoni një pako kafe brenda dy ose tri javëve të blerjes. Kafja do të fillojë të ketë një shije ndryshe nëse e lini hapur për muaj, por megjithatë nuk është e dëmshme për shëndetin tuaj.