Aktualitet Kanadaja do të pranojë 1 mln emigrantë gjatë 3 viteve të ardhshme

Kanadaja do të pranojë 1 mln emigrantë gjatë 3 viteve të ardhshme

Kanadaja do të mirëpresë gati një milionë emigrantë gjatë tre viteve të ardhshme, sipas strategjisë shumëvjeçare të paraqitur nga qeveria Liberale sot në atë që ajo e quan “nivelet më ambicioze të emigracionit në historinë e kohëve të fundit”.

Numri i emigrantëve ekonomikë, bashkimet familjare dhe refugjatët do të rriten në 310 000 në vitin 2018, nga 300 000 që ishte këtë vit.

Ky numër do të rritet sërish në 330 000 në vitin 2019 dhe 340 000 në 2020. Ministri i Emigracionit Ahmed Hussen tha se e gjitha kjo do të ndihmojë në kompensimin e plakjes së popullsisë. Ai e quajti atë si planin historik dhe ‘më ambicioz’ të kohëve të fundit.

“Qeveria jonë beson se të sapoardhurit luajnë një rol jetësor në shoqërinë tonë”, tha Hussen.

Ai tha se emigracioni nxit inovacionin dhe forcon ekonominë, duke hedhur poshtë disa pretendime se të sapoardhurit shpenzojnë burimet e Kanadasë dhe bëhen barrë për shoqërinë.

Kritiku i imigracionit konservator Michelle Rempel ishte kritik ndaj planit, duke sugjeruar se qeveria duhet të bëjë një punë më të mirë të integrimit të të ardhurve.

Diversiteti është një faktor nxitës i inovacionit. Gjatë periudhës së konsultimit të qeverisë, Aleanca Kanadeze për Zgjidhjen e Emigrantëve paraqiti planin “Vizion 2020”, atë që ai e quajti një plan trevjeçar “të guximshëm” për të adresuar ndryshimet në rritje demografike që po zhvillohen në vend, duke bërë thirrje për rritje të numrit në kategorinë e familjeve dhe refugjatëve.

Chris Friesen, drejtori i organizatës për shërbimet e shlyerjes, tha se është koha për një komision mbi emigracioni për të zhvilluar një qasje gjithëpërfshirëse për emigrantët e ardhshëm.

Ai tha për CBS News se ndikimi i tyre do të rritet në përgjigje të normës së rënies së numrit të lindjeve, të plakjes së popullsisë dhe pensioneve të përshpejtuara.