Extra Kinë, shpërblim për çiftet që lindin më shumë se një fëmijë

Kinë, shpërblim për çiftet që lindin më shumë se një fëmijë

Pas heqjes së ligjit për një fëmijë të vetëm vitin e kaluar, qeveria kineze i ka befasuar të gjithë, duke premtuar “shpërblime lindjeje” për ata që bëjnë dy fëmijë.

Politika e një fëmije të vetëm, kishte shkaktuar një plakje të popullsisë prej 16% nga persona mbi 60 vjeç. Sipas “China Daily”, pengesa kryesore është kostoja e lindjeve që do të sillte një fëmijë tjetër, ndaj dhe qeveria ka vendosur të ndihmojë ekonomikisht ata që janë në vështirësi.

“Të kesh një fëmijë, është një e drejtë e çdo familjeje në Kinë, por fakti që nuk mund të të lejohej, e bënte të vështirë këtë vendim”, – ka thënë Wang Peian, zv.ministër i Komisionit Kombëtar të Shëndetit dhe planifikimit familjar.

Sipas një sondazhi të bërë në vitin 2016, 60% e familjeve janë të gatshëm që të kenë një fëmijë të dytë për arsye ekonomike. Ajo që habit më shumë, është se i njëjtn sondazh, rezulton edhe në mesin e familjeve të pasura në Pekin.

Në fund të vitit 2015, qeveria kineze hoqi politikën e “një fëmije” për shkak të reduktimit drastik të lindjeve që ka shkaktuar një plakje e përgjithshme e popullsisë.

Sot, 220 milionë njerëz në Kinë janë më shumë se 60 vjeçe dhe Komisioni Kombëtar i Punës, ka parashikuar që brenda vitit 2033, personat e kësaj fashe, do të jenë 400 milionë.

Pak a shumë i njëjti numër fëmijësh që politika e një fëmije të vetëm, është shmangur që në fillim kur u prezantua në vitet ’70.