Extra Koronavirusi: A është i mundur rikthimi i infeksionit?

Koronavirusi: A është i mundur rikthimi i infeksionit?

Pas disa ditësh me zero raste të reja të infeksionit, qyteti Wuhan dhe krahina e Hubei (konsiderohet si vendi i shpërthimit të Covid-19) kanë regjistruar raste të reja te importuara. Megjithë masat e hekurta të marra për të ngadalësuar përhapjen e koronavirusit, prandaj, një valë e dytë e infeksioneve nuk mund të përjashtohet.

Kina, pas disa ditësh të rivendosjes së pozitivitetit të ri, po zbulon një valë të dytë të infeksioneve koronavirus. Shkaku është gjetur në kthimin e shumë njerëzve nga Europa dhe Shtetet e Bashkuara, të cilët ikën para se të hynte në fuqi bllokimi i përgjithshëm i krahinës. Nëse numri i çështjeve të brendshme është praktikisht zero, numri i çështjeve të jashtme ka arritur të gjitha çështjet e brendshme në përgjithësi për disa ditë rresht.

Kjo tregon se, nëse është e vërtetë që rregullat e rrepta të distancimit shoqëror dhe bllokimi total i tregtisë mund të japin rezultate pozitive, është gjithashtu e vërtetë që virusi mund të kthehet nga jashtë, duke vendosur shpërthime të reja.

Në Itali, më 22 mars 2020, për herë të parë që nga fillimi i shpërthimit, më pak njerëz u infektuan dhe vdiqën se një ditë më parë.

Sidoqoftë, Dr. Brusaferro, drejtor i Institutit të shëndetit publik, nuk e heq shpresën duke e cilësuar atë një kthesë. Kjo do të vendoset nga të dhënat e ditëve të ardhshme, gjithashtu rezultat i kufizimeve të mëtejshme të vendosura nga qeveria.

Bërja e parashikimeve për përfundimin ose kthimin e koronavirusit të ri është ende herët, duke pasur parasysh paparashikueshmërinë e situatës. Sidoqoftë, disa ekspertë po spekulojnë. Dr Pregliasco, virolog në Universitetin e Milano, situata mund të stabilizohej në fund të prillit dhe në maj një “dritë në fund të tunelit” mund të shihet. Për biologët kinezë, megjithatë, lufta kundër virusit do të vazhdojë deri në verë dhe do të fitohet vetëm me bashkëpunimin midis kombeve.