Shëndet Koronavirusi dhe alergjitë kanë simptoma të ngjashme, ja si t’i dallojmë

Koronavirusi dhe alergjitë kanë simptoma të ngjashme, ja si t’i dallojmë

Temperaturat e buta dhe lulëzimi i shumë bimëve në javët e fundit, si çdo vit kanë rritur përqendrimin e polenit në ajër, duke favorizuar sëmundjet tipike të alergjive të pranverës. Ata që janë alergjikë e dinë këtë: polenët që qarkullojnë mund të shkaktojnë një seri acarimesh në sy duke shkaktuar konjunktivit, sy të kuq, qepallë të ënjtur, sy me ujë. Përveç kësaj, shenja të tjera tipike të alergjisë janë bllokimi i hundës, teshtitja, kollitja. Por këto janë gjithashtu simptoma të zakonshme të koronavirusit dhe kjo mund të ngatërrojë idetë dhe alarmin.

Si të dalloni sëmundjet

Sidoqoftë, ka mënyra për të dalluar dy sëmundjet. “Një nga simptomat e dyshimta të koronavirusit janë ethet, të cilat mungojnë në manifestime alergjike”, shpjegon Giorgio Walter Canonica, profesor i Mjekësisë së frymëmarrjes dhe alerologjisë në Universitetin Humanitas. Dhe sot, ata me ethe detyrohen të qëndrojnë në shtëpinë e tyre. “Përveç kësaj, riniti alergjik duhet të dallohet më lehtë nga riniti viral sepse zakonisht teshtitja është bosh, hunda rrjedh shumë (dhe kjo është një simptomë jo veçanërisht tipike për Covid-19) dhe mund të shoqërohet me konjuktivit, dmth. e cila është mjaft e zakonshme në sëmundjen e re”.

Medikamentet kundër alergjisë

Këto kohëra për ata që janë alergjikë është e lehtë të kthehen në vuajtje si çdo vit dhe për këtë arsye janë të përgatitur për problemin. “Kushdo që e di se është alergjik ndaj polenit dhe aktualisht po përjeton kollitje dhe ftohje duhet të fillojë terapinë e përshkruar nga alergologu bazuar në antihistaminet dhe kortikosteroidet thithëse që zvogëlojnë simptomat. Sigurisht nëse pas 4-5 ditësh sëmundjet nuk përmbyten, mund të mendoni se keni kontraktuar Covid-19 me një formë të butë, edhe pse pa ethe”, shton alergologu.

Përhapja

Mos harroni se alergjitë e frymëmarrjes janë të përhapura në botë dhe në Europë. Rreth 1 në 4 njerëz vuajnë nga kjo dhe vetëm në Itali 20 milionë njerëz preken në forma pak a shumë serioze. Ata që janë alergjikë, për të shmangur kontaktin sa më shumë që të jetë e mundur, duhet të qëndrojnë brenda dhe imponimi për të qëndruar në shtëpitë e tyre sigurisht që i bën njerëzit më pak të ekspozuar ndaj polenit. Për më tepër, përdorimi i maskave, madje edhe ato kirurgjikale, ndihmon në parandalimin e alergeneve, të cilat janë shumë më të mëdha se ato të viruseve, nga mbërritja në rrugët e frymëmarrjes. Një rol mund të luajë gjithashtu në zvogëlimin e ndotjes së ajrit, i cili zakonisht tenton të përkeqësojë sëmundjet e frymëmarrjes siç janë riniti dhe astma.

Nëse është hera e parë…

Alergjia ndaj polenit mund të zhvillohet në të gjitha moshat dhe ata që nuk e njohin atë dhe kanë simptoma të frymëmarrjes gjatë kësaj periudhe sigurisht që mund t’i ngatërroni më lehtë me ato të koronavirusit: “Me kollitjet dhe ftohjet që dyshojnë për një alergji të frymëmarrjes, kontaktoni mjekun tuaj, i cili mund të bëjë një diagnozë dhe të vendosë një terapi. Me ilaçet e duhura, çrregullimet alergjike prishen brenda disa ditësh, ndërsa format infektive vazhdojnë”.

Koronavirusi dhe alergjitë: Studimi

Një studim në Wuhan, Kinë, botuar në fillim të marsit, gjithashtu trajtoi koronaviruset dhe alergjitë. Studiuesit vlerësuan 140 pacientë të shtruar në spital për Covid-19, asnjë prej të cilëve nuk vuante nga astma ose sëmundjet alergjike. Bazuar në rezultatet, studiuesit përfunduan, ndërsa pranuan se mostra është e kufizuar, se vuajtja nga alergjitë nuk do të ishte një faktor rreziku për kontraktimin e infeksionit. “Unë rekomandoj, – përfundon profesori Walter Canonica, – për ata që janë në trajtim të vazhdueshëm për astmë të mos ndalojnë terapinë aktuale”.