Psikologji Koronavirusi/ Duhet të jeni të sinqertë me fëmijët dhe t’i dëgjoni

Koronavirusi/ Duhet të jeni të sinqertë me fëmijët dhe t’i dëgjoni

Inkurajoni fëmijët të flasin dhe të bëjnë pyetje rreth koronavirusit duke i dëgjuar ato. Jini të sinqertë, duke shpjeguar të vërtetën në një mënyrë që u përshtatet atyre. Nëse nuk jeni në gjendje t’i përgjigjeni pyetjeve, mos e bëni atë rastësisht, por shfrytëzoni rastin që të kërkoni përgjigje të vërtetuara së bashku me ta. Fëmijët kanë të drejtë të informohen, dhe në të njëjtën kohë është përgjegjësi e të rriturve t’i mbrojnë ata nga ankthi.

Këto janë disa nga sugjerimet e Unicef. Ndër rekomandimet, mësimi i fëmijëve si të mbrojnë veten dhe miqtë, duke larë duart dhe të mos iu afrohen atyre që shfaqin simptoma, dhe duke i kërkuar që të komunikojnë nëse duhet të fillojnë t’i perceptojnë ata për veten e tyre.

Pastaj, është e rëndësishme të ndihmoni fëmijët të menaxhojnë stresin duke ofruar mundësinë për t’u çlodhur dhe duke luajtur, duke u përpjekur të ruajnë sa më shumë rutinën e tyre. Ata që jetojnë në një zonë të kuqe mund të kujtojnë se duke qenë në shtëpi ju keni një shans të ulët për të marrë virusin. Nëse fëmija ndihet mirë dhe duhet të qëndrojë në shtëpi, ose në spital, gjithsesi ai duhet të jetë i qartë për situatën që po kalon.

Më në fund, është e rëndësishme të mbyllni bisedat me ta me kujdes dhe gjithashtu të kujdeseni për veten tuaj, duke marrë kohë nëse jeni në gjendje ankthi ose të shqetësuar.

“Është e rëndësishme, të keni një dialog të hapur me fëmijët – nënvizon Francesco Samengo, president i Unicef ​​Italia: kjo mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë, të merren me situatën në mënyrën më të mirë të mundshme dhe të japin një kontribut pozitiv për të tjerët”./Ansa.it/