Kuriozitete Koronavirusi nuk u krijua në laborator

Koronavirusi nuk u krijua në laborator

Virusi SarsCoV2 lindi në natyrë dhe jo në laborator përmes manipulimit të koronavirusëve të ngjashëm me atë të Sars. Ky është përfundimi i arritur nga një studim i botuar në Nature Medicine nga një grup ndërkombëtar hulumtimi i udhëhequr nga Instituti i Kërkimeve Kaliforniane Scripps.

Rezultatet duket se i kanë dhënë një përgjigje indirekte edhe ndaj polemikave të lindura në orët e fundit të një shërbimi të vjetër të Tg Leonardo që në vitin 2015 foli për një mbikëqyrje të rrezikshme të krijuar në Kinë.

“Në mes të urgjencës globale shëndetësore që nga Covid-19, është e arsyeshme të pyesni veten pse njohja e origjinës së pandemisë është e rëndësishme”, shkruajnë studiuesit. “Të kuptuarit në detaje se si një virus i kafshëve ka bërë hapin për të infektuar njerëzit në mënyrë të efektshme do të na ndihmojë të parandalojmë ngjarje të ngjashme në të ardhmen.”

Në dritën e karakteristikave gjenetike të virusit SarsCoV2, “ne nuk besojmë se çdo skenar që gjurmon lindjen e tij në laborator është i besueshëm”. Për të demonstruar në mënyrë të pakontrollueshme origjinën natyrore të virusit do të jetë e nevojshme “të sigurohen sekuenca virale të lidhura nga burimet e kafshëve”. Identifikimi i një hosti të mundshëm të ndërmjetëm, si dhe renditja e virusit nga rastet më të hershme të infektimit, mund të jetë po aq i dobishëm./Ansa