Kuriozitete Koronavirusi qëndron në ajër deri në tri orë

Koronavirusi qëndron në ajër deri në tri orë

Sipas studiuesve, koronavirus mund të jetojë në disa sipërfaqe, përfshirë plastike dhe çelik inox, deri në tre ditë.

Raporti, botuar nga shkencëtarët e qeverisë amerikane të mërkurën, gjithashtu tregoi se virusi mund të mbijetonte në ajër për disa orë.

Sidoqoftë, vetë ata pranojnë se gjetjet nuk vërtetojnë se dikush ka kapur virusin në këtë mënyrë, vetëm se mund të jetë teorikisht i mundur.

“Ne nuk jemi në asnjë mënyrë duke thënë se ka një transmetim ajror të virusit”, tha Dr Neeltje van Doremalen në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive për Associated Press.

Studiuesit gjetën qëndrime Covid-19 të qëndrueshme për periudha të gjata në një larmi sipërfaqesh dhe në ajër, pasi përdorën pajisje për të spërkatur imët mostrat e virusit.

Virusi i mundshëm mund të zbulohet në ajër deri në tri orë. Covid-19 u tregua gjithashtu se ishte i zbatueshëm deri në katër orë në bakër, deri në 24 orë në karton dhe deri në dy deri në tre ditë në plastikë dhe çelik inox.

Sidoqoftë, Dr Doremalen tha se dezinfektimi mund t’ju shpëtojë prej tij.

Testet u kryen nga shkencëtarë nga Universiteti Princeton dhe Universiteti i Kalifornia, dhe u financuan nga qeveria amerikane dhe Fondacioni Kombëtar i Shkencës. Studimi ende nuk është rishikuar dhe nuk është publikuar zyrtarisht.