Extra Koronavirusi: Vera në zyrë pa kondicioner?

Koronavirusi: Vera në zyrë pa kondicioner?

Koronavirusi duket se do të pengojë ndezjen e kondicionerëve në verë 2020. Ndër shumë masa që janë ekzaminuar nga qeveria italiane për të filluar fazën 2, në fakt, është përmendur edhe rreziku nga ajri i kondicionuar. Këto janë indikacione nga Instituti i Lartë i Shëndetit mbi rrezikun që lidhet me disa sisteme të ventilimit. Në veçanti, ventilimi i fortë mund të lëviz pikat me virusin e emetuar nga një person i infektuar. Dhe dezinfektimi i shpeshtë i kondicionerëve do të jetë i nevojshëm.

Lidhja midis koronavirusit dhe ajrit të kondicionuar vjen drejtpërdrejt nga një studim i kryer në Kinë: ky mjet ftohës do të luante një rol vendimtar në përhapjen e sekrecioneve të frymëmarrjes që përmbajnë ARN virale, një hipotezë që shpesh është diskutuar në javët e fundit.

Studimi u botua në revistën “Sëmundjet që shfaqen nga infeksionet”. Ndotja, sipas asaj që u botua, ndodhi në një restorant kinez me pesë kate, pa dritare dhe me ajër të kondicionuar.

Për këtë arsye, grupi i punës i drejtuar nga Vittorio Colao, duke punuar me vendimet e fazës 2 për Italinë, mund të ndalojë përdorimin e ajrit të kondicionuar brenda zyrave.