Aktualitet KQZ hedh poshtë spekulimet për sulm kibernetik nga hakerat rus

KQZ hedh poshtë spekulimet për sulm kibernetik nga hakerat rus

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, KQZ, ka mohuar raportimet në media se mosfunksionimi i faqes së saj në internet mbrëmjen e së dielës të ishte rezultat i një sulmi kibernetik nga hakera rus.

 Nga Lindita Çela, BIRN

Mbrëmjen e së dielës, më 25 qershir 2017,  për më shumë se një orë disa faqe on line të institucioneve  kryesore në Shqipëri, përfshirë dhe faqja në internet e KQZ-së, nuk funksionuan.

Kaq u desh që të raportohej se hakera të huaj kishin sulmuar  faqet e disa institucioneve kryesore të vendit.

Drilona Hoxhaj, zëdhënësja e KQZ-së i tha  BIRN se faqja e këtij institucioni nuk është sulmuar, por thjeshtë ka pasur ndërprerje  të internetit.

“Faqja e KQZ-së nuk është sulmuar, dhe se sistemi  ka funksionuar gjatë gjithë kohës,” tha ajo.

“Ajo që ka ndodhur ishte  ndërprerja e internetit, për pak kohë, për shkak të ngarkesës që ka pasur në serverat e Agjencisë Kombëtare së Shoqërisë së Informacionit, e cila i ofron këtë shërbim institucionit tonë,” Hoxhaj shtoi.

Zëdhënësja sqaroi se sistemi i teknologjisë  së KQZ-së nuk është cënuar gjatë këtyre ditëve, edhe pse ka pasur ngarkesë të rrjetit ai ka funksionuar normalisht.

Hoxhaj sqaroi se për zgjedhjet parlamentare për të garantuar një komunikim në kohë reale janë marrë të gjitha masat për garantimin e sigurisë  së sistemit teknologjik.

Për këtë qëllim, më 23 Qershor 2015, mes kryetarit të KQZ-së Klement Zguri dhe Ambasadës  Gjermane në Shqipëri, u nënshkrua një kontratë bashkëpunimi.

“Projekti, rrit sigurinë dhe performancën e Sistemit të Teknologjisë së Informacionit të KQZ-së. Republika Federale e Gjermanisë po mbështet institucionin me pajisje teknike për të rritur sigurinë dhe performancën e Sistemit të Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit të KQZ-së,” Hoxhaj përfundoi.