Bota Kryeministri suedez, në vetizolim: Vendi po shkon në drejtimin e gabuar

Kryeministri suedez, në vetizolim: Vendi po shkon në drejtimin e gabuar

Kryeministri suedez shkoi në vetizolim pavarësisht nga fakti se një person afër tij u testua negativisht për COVID-19, ndërsa Suedia po përballet me një rritje të mprehtë të numrit të njerëzve të infektuar me koronavirus.

Kryeministri Stefan Lofven njoftoi lajmin të enjten, në të njëjtën ditë që vendi skandinav është në rrugën e tij për të tejkaluar pragun e 6,000 vdekjeve nga koronavirusi.

“Ngjarjet po shkojnë shpejt në drejtimin e gabuar. Gjithnjë e më shumë njerëz janë të infektuar. Gjithnjë e më shumë njerëz po vdesin. Kjo është një situatë e rëndë”, shkruan ai.

“Me këshillë mjekësore, gruaja ime Ulla dhe unë qëndrojmë të izoluar për ca kohë. Ne jemi mirë dhe nuk kemi asnjë simptomë. Sipas rekomandimeve të zyrtarëve shëndetësorë, ne do t’i nënshtrohemi një testi koronavirus sa më shpejt të jetë e mundur”, shkruan Lofven.

“Është e vetmja gjë e përgjegjshme që mund të bëhet në këtë situatë”, shtoi ai, duke deklaruar se një person i afërt me të ishte në kontakt me një person tjetër i cili u testua pozitivisht.

Këtë vit, kur vendet evropiane u mbyllën për të luftuar virusin, Suedia ka tërhequr vëmendjen në të gjithë botën duke mbajtur shkolla, qendra fitnesi dhe restorante të hapura dhe duke mos u kërkuar njerëzve të mbajnë maska. Tani që, megjithatë, numri i të infektuarve është përsëri në rritje, suedezët mund të mos kenë shumë përvojë në sakrifikimin për të mirën e përbashkët.

Në javët e fundit, qeveria ka vendosur që një maksimum prej tetë personash mund të ulen së bashku në një restorant. Ai gjithashtu ka futur kufizime lokale që u kërkojnë njerëzve të shmangin vendet e mbipopulluar, të shmangin transportin publik dhe të punojnë nga shtëpia nëse është e mundur.

“Popullsia suedeze duhet të kuptojë se ajo që po ndodh në Evropë po ndodh gjithashtu këtu. Ne jemi duke parë një rritje (raste të reja) me të cilat duhet të merremi. Tani është e rëndësishme të kuptojmë se qëllimi i këtyre masave është ndalimi i pandemisë”, tha ministrja e Shëndetësisë Lena Hallgren.

Fillimisht, vendi skandinav me 10 milion njerëz kishte disa nga nivelet më të ulëta të infeksionit nga koronvirus. Shifrat e fundit tregojnë një histori tjetër, megjithatë.

Në javën që filloi më 19 tetor, Suedia raportoi 9,165 infeksione të reja, një rritje prej 63 përqind krahasuar me javën e kaluar dhe shifra më e lartë deri më tani në një javë, sipas Agjencisë Suedeze të Shëndetit Publik.