Kryesore Kthesë në marrëdhënien politike Rama-Bushati

Kthesë në marrëdhënien politike Rama-Bushati

Pas një viti mes përplasjesh dhe qëndrimesh të kundërta mes tyre, kryeministri Edi Rama ka treguar se nuk e ka humbur konsideratën për Ditmir Bushatin, ish-ministrin e tij të Jashtëm, ndërsa e ka caktuar si të dërguarin e tij të posaçëm në OSBE.

Drejtimi i Presidencës nga Shqipëria do të jetë impenjativ dhe në çdo takim ku kryeministri Rama do të mungojë, vendin e tij në krye të tryezës do ta ketë Ditmir Bushati.

Pozicioni i të dërguarit të posaçëm nuk është një post ekzistues në hierarkinë e OSBE-së, por me pëlqim të kryeministrit do të jetë pikërisht Ditmir Bushati ai që do të përcjellë qëndrimet e drejtuesit të organizatës dhe reflekton qëndrimet e Shqipërisë në çdo takim ku Rama do të mungojë.

Ministri i Jashtëm në detyrë, Gent Cakaj do të vijojë punën e tij si ministër i Jashtëm, ndërkohë që axhenda e OSBE-së i është besuar e gjitha ish-ministrit Bushati dhe ambasadorit të OSBE-së për Shqipërinë, Igli Hasani.

Emri i Bushatit është postuar edhe në faqen zyrtare të organizatës, duke kryesuar ekipin i cili do të drejtojë Presidencën shqiptare në të gjitha fushat ku do të përfshihet kryesimi i Shqipërisë.

Ky rikthim i besimit në drejtim të Ditmir Bushatit shënon edhe kthesën e parë të marrëdhënieve të tij politike me Edi Ramën.

Të dërguarit dhe përfaqësuesit specialë

Ditmir Bushati, i dërguar i posaçëm i Kryetarit aktual të OSBE-së, kryeministri Edi Rama.

Ambasadori Heidi Grau, i dërguar i posaçëm i Kryetarit aktual të OSBE-së, Edi Rama, në Ukrainë dhe në trojkën e grupit të kontaktit.

Ambasadori Rudolf Michalka, i dërguar i posaçëm i Kryetarit aktual të OSBE-së, Edi Rama për Kaukazin e Jugut.

Ambasadori Thomas Mayr-Harting, i dërguar i posaçëm i Kryetarit aktual të OSBE-së, Edi Rama për procesin e zgjidhjes në Moldavi.

Ambasadori Andrzej Kasprzyk, përfaqësues personal i Kryetarit aktual të OSBE-së, Edi Rama mbi konfliktin që ka të bëjë me Konferencën e OSBE-së në Minsk.

Kol. Sulo Mustafaraj, kreu i Grupit të nivelit të lartë për Planifikimin.

Volker Frobarth, përfaqësues në Komisionin e Përbashkët Letoni-Rusi mbi ushtarakët në pension.

Rabbi Andreë Baker, përfaqësues personal i kryetarit aktual të OSBE-së, Edi Rama, për luftën kundër antisemitizmit.

Profesor Regina Polak, përfaqësuese personale e kryetarit aktual të OSBE-së, Edi Rama, për luftën kundër racizmit, ksenofobisë dhe diskriminimit, me focus mbi intolerancen dhe diskriminimin ndaj kristianëve dhe anëtarëve të besimeve të tjera.

Ambasadori Mehmet Paçacı, përfaqësues personal i Kryetarit aktual të OSBE-së, Edi Rama për luftën kundër intolerancës dhe diskriminimit ndaj myslimanëve.

Ambasadori Melanne Verveer, përfaqësues i Posaçëm i Kryetarit të OSBE-së Edi Rama, mbi gjinitë.

Paola Severino, përfaqësues i Posaçëm i Kryetarit të OSBE-së, Edi Rama, për luftën kundër korrupsionit.

Valiant Richey, përfaqësues i Posaçëm i OSBE-së dhe Kordinator për luftën kundër trafikimit të qenieve njerëzore.

Alba Brojka, përfaqësues i Posaçëm i Kryetarit të OSBE-së për Rininë dhe Sigurinë.