Extra Kulla ToHA në Izrael e frymëzuar nga ajsbergu (FOTO)

Kulla ToHA në Izrael e frymëzuar nga ajsbergu (FOTO)

Arkitekti britaniko-izraelit Ron Arad ka përfunduar një kullë zyrash në Tel Aviv të frymëzuar nga një ajsberg, me një fasadë xhami këndore që zgjerohet në mes.

E vendosur në lagjen Nahalat Yitsak të Izraelit, kulla ToHA përfshin 28 kate që ngrihen drejt mesit të ndërtesës, dhe pastaj kthehen brenda përpara çatisë. Vetë ndërtesa është frymëzuar nga një ajsberg, u shpreh arkitekti.

Ideja ishte të kishim kontakte minimale në dysheme për të krijuar gjurmën më të vogël ndonjëherë, që do të thotë që ndërtesa duhej të rritej drejt qendrës. ToHA është ngritur në tre këmbë që mbështesin ndërtesën mbi një shesh të hapur në katin e parë.

Arad, i cili ka punuar me firmën Yashar Architects në projekt, ka vendosur zona teknike të bimëve në bazë, në vend se në çati, në mënyrë që kjo hapësirë ​​të mund të përdoret si tarracë. Pjesa e jashtme e këtyre niveleve të ulëta është e veshur me Dekton, një material i bërë nga njeriu me gurë nga marka spanjolle Cosentino.

Dizajni i thurur i Dekton siguron ventilim, si dhe strukturë për kullën ToHA. Materiali përdoret gjithashtu si dysheme, tavane, mure të brendshme dhe mbulesë të paneleve. Planet e kateve ndryshojnë dhe asnjë prej tyre nuk është i njëjtë. ToHA është zhvillimi i parë në zonë dhe një kullë e dytë me 75 kate gjithashtu është duke u zhvilluar.

Të dy ndërtesat do të lidhen me një vendkalim të ngritur. Projekti i plotë i Totseret Ha-Aretz (ToHA) është vendosur të përfundojë në vitin 2024, me ndërtimin e pjesës së parë që u inaugurua në qershor. Pasi të ndërtohet kulla e fundit, pritet të jetë kulla më e lartë e Izraelit.