Bota Kundër turizmit masiv/ Spanjollët përzënë turistët në ishullin e Majorkës

Kundër turizmit masiv/ Spanjollët përzënë turistët në ishullin e Majorkës

Kjo fundjavë në Majorka u shënua nga protesta masive kundër turizmit masiv. Banorët vendas, të indinjuar nga numri i madh i turistëve, i penguan vizitorët të mbërrinin në plazhin e njohur Caló des Moro.

Pamjet e publikuara në rrjetet sociale tregojnë një situatë ku një grua ishte ulur përballë shtegut që të çon në gji, ndërsa një vendas u bërtiste turistëve “Ikni, ikni!”.

Protestat, në të cilat morën pjesë më shumë se 200 aktivistë, kishin për qëllim dëbimin e turistëve nga gjiri, i cili është kthyer në një vend të preferuar për influencuesit dhe turistët e mediave sociale.

Protestuesit mbanin bluza me emra nënçmues për turistët dhe pankarta me mesazhe të tilla si “Nëse nuk ka bukë, hani turistët”, duke parafrazuar thënien e famshme të Marie Antoinette.

Protestuesit thonë se turistët nuk u japin më para bareve dhe restoranteve lokale dhe në vend të kësaj grumbullohen në resorte luksoze.

Mundësitë për banim me qira të përballueshme po kufizohen për shkak të tjetërsimit të objekteve në favor të turistëve dhe pagat mesatare për ata që punojnë në sektorin e turizmit mbeten të ulëta.

Banorët e Majorkës kanë shprehur zemërimin e tyre për ndikimin e turizmit masiv në jetën e tyre të përditshme, duke deklaruar se mjedisi lokal kërcënohet çdo vit për shkak të numrit të madh të turistëve në gjirin Caló des Moro, i njohur për bukurinë e tij.

Më shumë se gjashtë tonë rërë zhduken nga gjiri çdo tre muaj, ndërsa çdo ditë 70 kilogramë rërë përfundojnë në peshqirët dhe këpucët e vizitorëve, shkruan Daily Mail.

Kristina Vashchenko, 20 vjeçe, nga Ukraina, tha se ajo u detyrua të tërhiqej nga plazhi pasi vendasit fishkëllenin për të paralajmëruar njëri-tjetrin për praninë e saj.

“Pashë video në TikTok dhe vendosa të vija këtu, por sapo kuptuam se po zhvillohen protesta. Tani po kërkojmë një plazh tjetër për të shkuar,” tha Kristina.

Vendasit gjithashtu kanë shprehur shqetësimin për mbeturinat e lëna pas nga turistët, duke përfshirë tamponët, letrat higjienike, ftohësit, të brendshmet e pista dhe gjilpërat. Marisa Pennets-Harrif, 53 vjeçe, pastron rrëmujën e lënë nga vizitorët çdo ditë, duke vënë në dukje se turistët shpesh i lënë gjërat e tyre sepse nuk duan t’i mbajnë përsëri në shtegun e pjerrët.

Protesta kundër turizmit masiv u mbajtën edhe në kryeqytetin Palma, ku vendasit theksojnë se turizmi masiv kërcënon shoqërinë e tyre. Vendasit ankohen për mbingarkimin e burimeve të ishullit, mungesën e ujit të pijshëm dhe kapacitetet e mbingarkuara infrastrukturore.

Ishujt Balearik, të cilët përfshijnë Majorkan, Ibizan dhe Menorkan, po përpiqen dëshpërimisht të godasin sjelljen e padisiplinuar të turistëve. Zyrtarët rritën gjobat për dehjen dhe zhveshjen në rrugë dhe ndaluan shitjen e alkoolit gjatë natës. Gjobat për shkeljen e këtyre rregullave mund të arrijnë deri në 1500 euro.

Protestat vazhdojnë dhe vendasit thonë se do të vazhdojnë të luftojnë kundër ndikimit të turizmit masiv, i cili kërcënon komunitetin e tyre dhe mjedisin.

Për të zgjidhur situatën e tensionuar mes turistëve dhe banorëve të zemëruar kanë ndërhyrë edhe forcat e policisë. Protesta më herët ka patur edhe në ishujt Kanarie. Shumë vendas në Ishujt Kanarie thonë, se nuk përfitojnë nga turizmi.