Extra Kur u shpikën syzet?

Kur u shpikën syzet?

Nëse nuk marrim parasysh legjendat që ia atribuojnë meritën kinezëve apo indianëve, syzet me siguri janë shpikur në Venecia gjatë viteve 1200, shkruan revista shkencore italiane focus.it.

Në manastirin e Santa Katerinas në Pizë thuhet se frati domenikan Alesandro dela Spina (vdiq më 1313) “ribëri dhe bëri të njohur shpikjen e syzeve, të cilat dikush tjetër i kishte krijuar fillimisht, por nuk donte t’i përhapte të përdoreshin në masë”.

Që nga fundi i viteve 1200, në disa kapituj të arteve veneciane përmenden syzet (“roidi da ogli”) si objekte që ishin prodhuar prej disa kohësh nga artizanët e qelqit Murano.

Një nga paraqitjet e para piktoreske të syzeve (riprodhuar në foto) shfaqet në portretin e kardinalit Hugh, tek afresket e 1352 të piktorit Tomaso da Modena, në seminarin e Trevizos.