Bota Kush e bleu kopjen origjinale të Kushtetutës së SHBA-së?

Kush e bleu kopjen origjinale të Kushtetutës së SHBA-së?

Shtëpia e ankandeve ka zbuluar identitetin e blerësit të një kopjeje të rrallë origjinale të Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara për një vlerë rekord prej 43 milionë dollarësh – një miliarder që do ta huazojë atë në muze në mënyrë që ta shohin sa më shumë njerëz të jetë e mundur.

Kenneth Griffin, 53 vjeç, shefi ekzekutiv i fondit mbrojtës Citadel me bazë në Çikago, theu rekordin botëror duke blerë një dokument të vitit 1787 në ankand të enjten, tha shtëpia e ankandeve Sotheby. Pasuria e tij vlerësohet në afro 21 miliardë dollarë, sipas Forbes, duke e bërë atë amerikanin e 47-të më të pasur.

Sipas revistës, Citadel menaxhon asete me vlerë 40 miliardë dollarë.

Griffin ofroi më shumë se një grup prej 17,000 investitorësh të kriptomonedhave, KushtetutaDAO, të cilët mblodhën 40 milionë dollarë për të blerë dokumentin.

Griffin do t’ia japë Kushtetutën falas Muzeut të Urave të Kristalta në Bentonville, Arkansas, i cili gjithashtu do ta ekspozojë atë falas për vizitorët, sipas Sotheby’s.

“Kushtetuta amerikane është një dokument i shenjtë, i cili përmban të drejtat e çdo amerikani dhe të gjithë atyre që duan të jenë”, tha Griffin në një deklaratë të lëshuar nga shtëpia e ankandeve.

Ai shtoi se kjo kopje e Kushtetutës do të jetë në dispozicion për t’u parë nga të gjithë amerikanët dhe vizitorët e muzeut.

Vetëm 13 kopje të “mbijetuara” të Kushtetutës

Sotheby’s thekson se kjo kopje është një nga vetëm 13 kopjet e “mbijetuara” të Kushtetutës së nënshkruar në Filadelfia më 17 shtator 1787 nga themeluesit e Shteteve të Bashkuara, duke përfshirë George Washington, Benjamin Franklin dhe James Madison.

Kopja është ndoshta një nga 500 kopjet e shtypura një ditë përpara nënshkrimit.

Vetëm një kopje tjetër e Kushtetutës së SHBA është në pronësi private të koleksionistit amerikan Dorothy Tapper Goldman.

Vlera e dokumentit shtatorin e kaluar u vlerësua nga 15 deri në 20 milionë dollarë.

Në fund, ajo u shit për më shumë se dyfishin e çmimit, në vetëm tetë minuta.