Kulturë Kush është Amanda Gorman, poetja që recitoi në ceremoninë e inaugurimit të...

Kush është Amanda Gorman, poetja që recitoi në ceremoninë e inaugurimit të Biden

Amanda Gorman është poetja më e re në historinë e Amerikës, e cila ka interpretuar gjatë ceremonisë së inagurimit të presidentit të ri, duke bërë thirrje për “unitet dhe bashkim” me poezinë e saj.

22-vjeçarja lexoi poezinë e saj “The Hill We Climb” (Kodra që ne ngjisim) përballë personaliteteve të pranishëm në ceremoninë në Washington D.C. si dhe përpara audiencës së gjerë globale që po ndiqte inagurimin.

“Kur vjen dita, ne pyesim veten se ku do ta gjejmë dritën në këtë hije të pafund”, ishte rreshti i parë i poezisë së saj, e cila pasohej nga vargje që i referoheshin sulmeve të Kapitolit të SHBA-së disa ditë më parë.

“Ne dëshmuan një forcë që mund të shkatërronte vendin tonë, në vend se ta ndanim atë me njëri-tjetrin”, deklaroi tha Gorman.

“Dhe kjo përpjekje pothuajse pati sukses. Por ndërsa demokracia mund të vonohet periodikisht, ajo kurrë nuk mund të mposhtet përgjithmonë.”

Në poezinë e saj, Gorman e përshkroi veten si “një vajzë e dobët me ngjyrë, e ardhur nga skllevërit dhe e rritur nga një nënë e vetme (e cila) vetëm në ëndrra mund të mendojë të bëhet presidente, dhe më pas e gjen veten duke recituar poezitë e saj për një të tillë”.