Extra Kush është imunologu 31-vjeçar që nuk mësonte, por tani po teston vaksinën...

Kush është imunologu 31-vjeçar që nuk mësonte, por tani po teston vaksinën për Covid-19 në Oksford

Imunologu italian tek i cili kaq shumë persona po shpresojnë të gjejnë një vaksinë efektive të koronavirusit në moshën 16-vjeçare ishte një djalë që nuk po ecte aq mirë në shkollë.

Jeta e tij ndryshoi kur ai vendosi të shkojë në Oksford për të mësuar anglisht. Atje ai takon një vajzë në rrugë me togë dhe kapelë akademike. Në atë moment, Oksford vendos fatin e tij, sepse ai dashurohet me atë imazh dhe përpiqet në çdo mënyrë ta kopjoje.

Giacomo Gorini, 31 vjeç nga Rimini, tregon këtë anekdotë të lidhur përmes Skype nga dhoma e tij. Ai ka një ton zëri të ëmbël dhe të qetë, me thjeshtësi të madhe ilustron studimet e ekipit të “Institutit Jenner” (të përbërë nga 110 shkencëtarë të tjerë), i cili përfshin gjithashtu dy italianë: Arianna Marini nga Piombino dhe Federica Cappuccini nga Roma.

Një shpresë për vaksinë. Pavarësisht nëse funksionon apo jo, kjo do të zbulohet në shtator, pas rezultateve të eksperimentimit që filloi të enjten në 510 vullnetarë midis 18 dhe 55 vjeç. Ata i rekrutuan ata nga popullsia lokale duke vendosur thjesht një reklamë në rrjetet sociale të universitetit. “Ata madje na kanë shkruar edhe para se të botonim mesazhin”, thotë Gorini, i cili ka marrë shumë mesazhe këto ditë.

Gorini ishte trajnuar në shkollën e imunologut Roberto Burioni në vitin akademik 2011/2012. Profesori i tij tregon se ai vërtet nuk ka mësuar sistematikisht, por ishte një djalë i zgjuar dhe i dëgjueshëm.

“Ne do të administrojmë pesëqind doza brenda javëve të ardhshme. Pasi të siguroheni që vaksina është e sigurt deri në verë, studimi mbi pesë mijë vullnetarë mund të fillojë të marrë shenja të efektivitetit. Edhe nëse eksperimentimi shkon keq, ju nuk duhet të dëshpëroheni – ngushëllon Gorini -. Në botë ka shumë studiues të tjerë që kanë shkuar në punë, nëse nuk e gjejmë ne, do ta bëjnë të tjerët. Sa i përket shqetësimeve tona, në shtator synojmë që tashmë të kemi rezultatet e studimit për pesë mijë njerëz. Ajo që është e rëndësishme tani është të mos humbasim besimin”.