Extra Ky fshat suedez i shekullit të 18-të del i gjithi në shitje...

Ky fshat suedez i shekullit të 18-të del i gjithi në shitje (FOTO)

Pandemia e koronavirusit mund të ketë ndalur pjesën më të madhe të tregut global të pasurive të patundshme, por jo në Suedi, ku një fshat po shitet për 7.3 milion dollarë.

Është Satra Brunn në periferi të Stokholmit, kryeqyteti i Suedisë, një vend ku masat karantinë janë futur pjesërisht.

Fshati mbulon gati 60 hektarë, dhe 84 hektarë të tjerë tokë të pazhvilluar janë në shitje, raporton CNBC.

“Satra Brun dhe të gjitha pronat janë regjistruar si një kompani kapitale, që do të thotë se nuk ka kufizime për blerësit e huaj”, tha ndërmjetësi Jonas Martinson, i cili përshkroi arkitekturën e fshatit si një “shëtitje me kohën”.

Fshati daton në vitin 1700, kohë kur Dr. Samuel Skrag zbuloi një burim uji në Satra dhe bleu tokën përreth. Ai pastaj ndërtoi një pus, një spital, një kishë dhe apartamente.

Kjo ishte në një kohë kur popullariteti i burimeve natyrore po rritej, sepse pirja dhe banja në ujë me cilësi të lartë besohej se kishin një efekt balancues dhe shërues në shëndetin dhe mirëqenien e njeriut.

Historia e vetive shëruese të ujit në Satra Brunn u përhap, e cila tërhoqi anëtarët e elitës lokale për të ndërtuar shtëpi verore në atë tokë.

Vizitorët janë të ftuar të pinë ujë çdo ditë. Banja të nxehta ose të ftohta u ofruan gjithashtu pasi besohet se ndihmojnë në ekuilibrin emocional.

Pastaj, në vitet 1740, toka dhe shtëpitë u blenë nga një peshkop nga qyteti i Vasteras, i cili disa vjet më vonë i la ato në Universitetin Uppsala, një nga universitetet më të mira në Suedi.

Në vitin 2002, universiteti e shiti Satra Brun te një grup prej 16 sipërmarrësve vendas, dhe fshati që prej asaj kohe është drejtuar si një vend për turizëm në banjë.

Që nga viti 2015, një fabrikë shishesh po funksionon në fshat, i cili përfshihet gjithashtu në shitje. Është një nga shtatë burimet që merr çmimet më të larta për pastërtinë e ujit në Suedi.