Bota Ligji i ri i migracionit, Merkel: Tregu gjerman ka nevojë për punëtorë...

Ligji i ri i migracionit, Merkel: Tregu gjerman ka nevojë për punëtorë nga jashtë BE

Gjermania do të miratojë një ligj të ri në fillim të vitit të ardhshëm që duhet të lehtësojë thithjen e punëtorëve të aftë nga jashtë Bashkimit Evropian, njoftoi kancelarja gjermane Angela Merkel, duke paralajmëruar nevojën “e dëshpëruar” për një ekonomi për punëtorët.

Ligji i ri i migracionit të punës do të hyjë në fuqi më 1 mars 2020 dhe synon të hapë rrugën që punëtorët jo nga BE të vijnë dhe të qëndrojnë në Gjermani.

Sipas vlerësimeve të fundit, aktualisht ekzistojnë 1.3 milion vende të lira pune në Gjermani.

Më shumë se dy milion qytetarë nga një prej vendeve të Unionit punojnë në shtetin më të fortë ekonomikisht anëtar të BE.

“Por kjo nuk është e mjaftueshme dhe kjo është arsyeja pse ne duhet të kërkojmë punëtorë të aftë nga jashtë BE”, tha Merkel.

“Pa ekspertë të mjaftueshëm, asnjë ekonomi nuk mund të mbijetojë,” paralajmëroi Merkel në një mesazh të rregullt video të shtunën, të cilën ajo ia përkushtoi plotësisht ligjit të ri.

Ajo vuri në dukje se nevoja për ekspertë nga jashtë vlen jo vetëm për punëtorët me arsim akademik, por edhe për profesionet e zakonshme.

“Ne aktualisht kemi një numër zejesh dhe biznesesh në kërkim të dëshpëruar për një forcë pune të aftë”, vuri në dukje Merkel.

“Nëse politikanët nuk kujdesen për ekspertë të mjaftueshëm, kompanitë dhe sipërmarrësit do të largohen nga Gjermania, që është diçka që ne nuk duam”, paralajmëroi ajo.

Për të përmbushur nevojat e ekonomisë me ekspertë, qeveria po përdor tre strategji.

E para ka të bëjë me shfrytëzimin e plotë të kapacitetit të tregut të brendshëm të punës, e dyta me rritjen e importit të ekspertëve të BE-së dhe të tretën me migracionin e krahut të punës së aftë nga jashtë Unionit.

Të hënën do të mbahet një takim i jashtëzakonshëm, në të cilin përfaqësuesit e qeverisë, sindikatat dhe punëdhënësit duhet të bien dakord se si të tërheqin sa më shumë ekspertë nga jashtë BE-së, sipas ligjit të ri.

Ligji për punësimin e punëtorëve profesionistë parashikon gjithashtu emigracionin me qëllim të arsimit profesional në Gjermani.

Merkel ka njoftuar lëshimin e përshpejtuar të vizave të punës për profesionistët që kualifikohen për migrim.

Në Gjermani, që nga fillimi i vitit 2016, i ashtuquajturi Rregull i Emigracionit nga Ballkani Perëndimor ka qenë në fuqi, i cili nuk është i kufizuar vetëm për punëtorë të kualifikuar, por edhe për punëtorë të pakualifikuar.

Që nga ky vit, vende të rajonit po pësojnë një largim masiv, por i cili përkthehet më pas politikisht si paaftësi e kastave qeverisëse për t’i mbajtur njerëzit të lidhur në vendin e tyre me paga të larta e vende pune. Por presioni gjerman është i atillë që i reziston dot.

Kjo dallohet dhe në vizionin e Merkelit, nevojën ulëritëse që ka tregu gjerman për krah pune.