Ekonomi Lista e plotë: 100 njerëzit më të pasur në botë për vitin...

Lista e plotë: 100 njerëzit më të pasur në botë për vitin 2019

Kohëra të vështira për miliarderët e Forbes.

Për të dytën herë në dhjetë vitet e fundit, si numri i miliarderëve, edhe pasuria e tyre, është zvogëluar, duke treguar që edhe njerëzit më të pasur nuk kanë imunitet ndaj situatave të papritura ekonomike dhe dobësisë së tregjeve të aksioneve.

Sipas Forbes, numri i miliardëve në botë për 2019 është 2.153, 55 persona më pak krahasuar me një vit më parë. Nga këta, 46% (994 persona) kanë një pasuri më të vogël krahasuar me vitin e kaluar. Në total, pasuria e tyre është 8,7 trilionë dollarë, 400 miliardë dollarë më pak krahasuar me vitin 2018.

Azi-Paqësori është zona më e goditur, duke humbur 60 miliarderë. Në krye është Kina, e cila ka 49 miliarderë më pak se një vit më parë. Edhe Europa, Lindja e Mesme dhe Afrika kanë humbur terren. Sa i përket Amerikës, Shtetet e Bashkuara dhe Brazili janë dy kombet e vetme, numri i miliarderëve të të cilave është rritur krahasuar me një vit më parë. Shtetet e Bashkuara mbajnë numrin rekord të miliarderëve, 609 persona, në krye të të cilëve është Jeff Bezos, ndërsa në vend të dytë, Bill Gates.

Pavarësisht vështirësive, disa sipërmarrës kanë gjetur mënyra të reja për t’u pasuruar. Në klasifikimin e këtij viti janë 195 emra të rinj. Më i pasuri ndër ta është Colin Huang, themeluesi i Pinduoduo. Emra të tjerë miliarderësh në klasifikim përmendim: Daniel Ek e Martin Lorentzon – Spotify; James Monsees dhe Adam Bowen- Juul Labs; Daniel Lubetzky – Kind Bar dhe Kylie Jenner, miliarderja më e re në moshë.

Shënim për metodologjinë:

Klasifikimi i miliarderëve të Forbes realizohet duke përdorur çmimet e aksioneve dhe kurset e këmbimit nga data 8 shkurt 2019. Disa njerëz bëhen më të pasur ose më të pasur brenda pak ditëve nga publikimi.

Më poshtë klasifikimi i 100 njerëzve më të pasur për vitin 2019 të Forbes:

1- Jeff Bezos & family

$ 131 miliardë

2- Bill Gates

$ 96,5 miliardë

3- Warren Buffett

$ 82,5 miliardë

4- Bernard Arnault & family

$ 76 miliardë

5- Carlos Slim Helu & family

$ 64 miliardë

6- Amancio Ortega

$ 62,7 miliardë

7- Larry Ellison

$ 62,5 miliardë

8- Mark Zuckerberg

$ 62,3 miliardë

9- Michael Bloomberg

$ 55,5 miliardë

10- Larry Page

$ 50,8 miliardë

Charles Koch

$ 50,5 miliardë

David Koch

$ 50,5 miliardë

Mukesh Ambani

$ 50 miliardë

Sergey Brin

$ 49,8 miliardë

Francoise Bettencourt Meyers & family

$ 49,3 miliardë

Jim Walton

$ 44,6 miliardë

Alice Walton

$ 44,4 miliardë

Rob Walton

$ 44,3 miliardë

Steve Ballmer

$ 41,2 miliardë

Ma Huateng

$ 38,8 miliardë

Jack Ma

$ 37,3 miliardë

Hui Ka Yan

$ 36,2 miliardë

Beate Heister & Karl Albrecht Jr.

$ 36,1 miliardë

Sheldon Adelson

$ 33,4 miliardë

Michael Dell

$ 34,3 miliardë

Phil Knight & family

$ 33,4 miliardë

David Thomson & family

$ 32,5 miliardë

Li Ka-shing

$ 31,7 miliardë

Lee Shau Kee

$ 30,1 miliardë

Francois Pinault & family

$ 29,7 miliardë

Joseph Safra

$ 25,2 miliardë

Leonid Mikhelson

$ 24 miliardë

Jacqueline Mars

$ 23,9 miliardë

John Mars

$ 23,9 miliardë

Jorge Paulo Lemann & family

$ 22,8 miliardë

Azim Premji

$ 22,6 miliardë

Dieter Schwarz

$ 22,6 miliardë

Wang Jianlin

$ 22,6 miliardë

Giovanni Ferrero

$ 22,4 miliardë

Elon Musk

$ 22,3 miliardë

Tadashi Yanai & family

$ 22,2 miliardë

Yang Huiyan

$ 22,1 miliardë

Masayoshi Son

$ 21,6 miliardë

Jim Simons

$ 21,5 miliardë

Vladimir Lisin

$ 21,3 miliardë

Susanne Klatten

$ 21 miliardë

Vagit Alekperov

$ 20,7 miliardë

Alexey Mordashov

$ 20,5 miliardë

Gennady Timchenko

$ 20,1 miliardë

Leonardo Del Vecchio & family

$ 19,8 miliardë

He Xiangjian

$ 19,8 miliardë

Rupert Murdoch & family

$ 19,4 miliardë

Dietrich Mateschitz

$ 18,9 miliardë

  1. Budi Hartono

$ 18,6 miliardë

Laurene Powell Jobs & family

$ 18,6 miliardë

Michael Hartono

$ 18,5 miliardë

Ray Dalio

$ 18,4 miliardë

Vladimir Potanin

$ 18,1 miliardë

Len Blavatnik

$ 17,7 miliardë

Stefan Quandt

$ 17,5 miliardë

Theo Albrecht, Jr. & family

$ 17,4 miliardë

Carl Icahn

$ 17,4 miliardë

Lee Man Tat

$ 17,1 miliardë

Thomas Peterffy

$ 17,1 miliardë

Hinduja brothers

$ 16,9 miliardë

Joseph Lau

$ 16,9 miliardë

Lee Kun-hee

$ 16,9 miliardë

Donald Bren

$ 16,4 miliardë

Takemitsu Takizaki

$ 16,3 miliardë

Zhang Yiming

$ 16,2 miliardë

Abigail Johnson

$ 15,6 miliardë

Stefan Persson

$ 15,6 miliardë

Petr Kellner

$ 15,5 miliardë

Iris Fontbona & family

$ 15,4 miliardë

Dhanin Chearavanont

$ 15,2 miliardë

Gina Rinehart

$ 15,2 miliardë

Lukas Walton

$ 15,2 miliardë

Kwong Siu-hing

$ 15,1 miliardë

Mikhail Fridman

$ 15 miliardë

Pallonji Mistry

$ 15 miliardë

William Ding

$ 14,7 miliardë

Leonard Lauder

$ 14,6 miliardë

Lui Che Woo & family

$ 14,6 miliardë

Shiv Nadar

$ 14,6 miliardë

Alain Wertheimer

$ 14,6 miliardë

Gerard Wertheimer

$ 14,6 miliardë

Charoen Sirivadhanabhakdi

$ 14,5 miliardë

#88 Emmanuel Besnier

$ 14,5 miliardë

#89 Charlene de Carvalho-Heineken & family

$ 14,3 miliardë

#90 Andrey Melnichenko

$ 14,2 miliardë

#91 Li Shufu

$ 13,8 miliardë

#91 Lakshmi Mittal

$ 13,6 miliardë

#91 Heinz Hermann Thiele & family

$ 13,6 miliardë

#94 Colin Huang

$ 13,6 miliardë

#94 Hasso Plattner & family

$ 13,5 miliardë

#96 Dietmar Hopp & family

$ 13,5 miliardë

#96 Georg Schaeffler

$ 13,4 miliardë

#98 German Larrea Mota Velasco & family

$ 13,4 miliardë

#98 Zhang Zhidong

$ 13,3 miliardë

#100 Stephen Schwarzman

$13,2 miliardë

Burimi: Forbes