Bota Lufta kundër emigracionit, Trump prezanton rregullat për deportim të shpejtë

Lufta kundër emigracionit, Trump prezanton rregullat për deportim të shpejtë

Qeveria amerikane prezanton rregulla të reja për deportim të shpejtë, të cilat anashkalojnë gjykatat e emigracionit.

Sipas procedurave të reja, emigrantët të cilët nuk mund të provojnë se kanë jetuar pa shkëputje në Shtetet e Bashkuara për më shumë se dy vite, do të deportohen menjëherë. Deri më tani, deportimet e përshpejtuara mund të aplikoheshin vetëm tek personat e ndaluar në kufi, të cilët kane qenë në ShBA për më pak se dy javë.

Aktivistë për të drejtat e njeriut thonë se qindra mijëra njerëz mund të preken.

Sindikata Amerikane e të Drejtave Civile njoftoi se do të sfidojë në gjykatë rregullat e reja, të cilat pritet të implementohen menjëherë pas prezantimit ditën e martë. Zhvillimet vijnë në momentin kur politika e qeverisë amerikane kundër emigracionit është vënë në shënjestër të kritikave të ashpra, kryesisht për kushtet e vështira në qendrat e ndalimit në kufirin jugor me Meksikën.

Por, autoritetet këmbëngulin se masat janë të nevojshme. Kevin McAleenan, Sekretar për Sigurinë e Brendshme, tha: “Rregullat e reja janë një kundërpërgjigje e nevojshme ndaj krizës së vazhdueshme të emigracionit. Ato do të ndihmojnë në lehtësimin e barrës dhe mbingarkesës në kufi”.

Analistët thonë se Presidenti amerikan Donald Trump po e kthen grushtin e hekurt ndaj emigracionit në një element kyç të fushatës presidenciale të vitit 2020.