Bota Lufta tregtare, Trump njofton tarifa shtesë ndaj Kinës, goditet Apple

Lufta tregtare, Trump njofton tarifa shtesë ndaj Kinës, goditet Apple

“Dikush duhej ta kishte bërë këtë me Kinën shumë kohë më parë”. Presidenti amerikan, Donald Trump, njoftoi kështu tarifat e reja ndaj Kinës që do të godasin markat amerikane që importohen në SHBA.

“Mallra me vlerë 300 miliardë dollarë po shiten në vendin tonë. Tarifa 10% është për një periudhë të shkurtër. Më pas mund t’i rris apo zvogëloj këto tarifa në varësi të ujdisë”, tha Trump.

Këto i shtohen një sërë tarifash, me të cilat Amerika ka goditur Kinën. “Ne gjithashtu po i taksojmë ata me 25% për 250 miliardë dollarë mallra të importuara”.

Presidenti pretendon se konsumatorët amerikanë nuk janë goditur nga tarifat. “Nuk i ka shkaktuar konsumatorit tonë asgjë, por vetëm Kinës”. Dhe këmbëngul që Pekini po paguan kostot shtesë. Por studimet ekonomike tregojnë se konsumatorët amerikane dhe jo eksportuesit e huaj, po mbajnë barrën e tarifave të reja.

“Mendoj se Xi, i cili është dikush që unë e pëlqej shumë, dëshiron të arrijë një ujdi. Sinqerisht ai nuk po reagon shpejt mjaftueshëm. Ai tha se do të blinte nga fermerët tanë, por nuk e bëri. Nëse nuk dëshirojnë të tregtojnë me ne, s’ka problem, pasi do të na kursejë shumë para”.

Duket se këtë masë po e mbështesin dhe demokratët. “Ne duhet të tregohemi shumë të ashpër me Kinën, pasi ka përfituar nga ne. Amerika ka humbur triliona dollarë dhe vende pune”, u shpreh Chuck Schumer, lider i demokratëve në Senat.