Bota Macron: Google duhet të paguajë për të drejtat e autorit si të...

Macron: Google duhet të paguajë për të drejtat e autorit si të gjithë të tjerët

Presidenti francez Emmanuel Macron ka thënë se motori i kërkimit i Google nuk mund të “përjashtohet” nga ligji në Francë dhe se kompania duhet të paguajë të drejtat e autorit ndaj mediave si çdo kompani tjetër.

Macron iu përgjigj një vendimi të kohëve të fundit nga Google për të zbatuar rregulla të reja sipas të cilave nuk do të paguante të drejtat e autorit të mediave.

Administrata e Google ka treguar që ajo do të transferojë vetëm një titull ose lidhje në media në vend të pagesës.

Në Francë, më 24 tetor, ligji për të drejtat e autorit hyn në fuqi në përputhje me reformat evropiane mbi këtë temë.

“Ligji” për të drejtat e autorit duhet të respektohet, dhe kjo duhet të paguhet nga platformat në internet ose kompanitë që përdorin media”, tha Macron, duke shtuar se edhe ndërmarrjet e mëdha nuk mund “të dalin” nga ai ligj nëse duan të bëjnë biznes në Francë.

Ligji francez u miratua për të marrë paratë e mediave nga motorët e kërkimit të mëdha si Google dhe Facebook duke përdorur përmbajtjen e tyre.

Autoritetet franceze besojnë se vendimi i Google për të shfaqur vetëm një lidhje ose titull të mediave nuk është në frymën e ligjit.