Bota Më shumë se 200 balena të bllokuara në brigjet australiane, askush nuk...

Më shumë se 200 balena të bllokuara në brigjet australiane, askush nuk e di pse

Më shumë se 200 balena janë bllokuar në brigjet e Tasmanisë, Australi.

Gjysma e kafshëve që u hodhën në breg në Macquarie Harbour janë ende gjallë.

Në të njëjtin vend dy vjet më parë, u regjistrua bllokimi më masiv i balenave në historinë e Australisë.

Nuk dihet ende se çfarë e ka shkaktuar, por ekipet e shpëtimit kanë shkuar në veprim. Vetëm një ditë më parë, 14 balena të ngordhura u gjetën në ishullin King në ngushticën Bass të Tasmanisë.

230 balenat e gjetura të mërkurën besohet të jenë balena pilot.

Këta gjitarë jashtëzakonisht të shoqërueshëm janë të njohur për plazhet masive, pasi notojnë në grupe të mëdha, të lidhura ngushtë që mbështeten në komunikimin e vazhdueshëm.

Ekspertët po bëjnë një plan shpëtimi, por operacioni do të jetë “i ndërlikuar” për shkak të vendndodhjes, tha Departamenti i Mbrojtjes së Mjedisit të Tasmanisë. Macquarie Harbour është një gji i gjerë dhe i cekët në bregun perëndimor rural të shtetit.

Një operacion i madh shpëtimi filloi gjithashtu në shtator 2020, kur pothuajse 500 platforma nafte u rrëzuan në të njëjtin port. Më shumë se 380 kafshë ngordhën dhe rreth 100 mbijetuan falë shpëtimtarëve.

Ngjashmëritë midis atij rasti dhe atij të së mërkurës, si fakti që është e njëjta specie, vendndodhja dhe koha e vitit, janë “të pazakonta” dhe shqetësuese, tha për BBC studiuesja e kafshëve të egra Vanessa Parota.

Është e mundur që balenat të kenë qenë “të gabuara” sepse po ndiqnin një udhëheqës të sëmurë ose të çorientuar, ose përfunduan papritmas në ujë të cekët, shton ajo.

Ndryshimet klimatike mund të kenë një ndikim – ndryshimet në mjedis, temperaturën e ujit ose ndryshimet në lëvizjet e gjahut mund t’i prishin ato. Por arsyet pse balenat endacakë mbeten një “mister”, si dhe pse ka pasur kaq shumë raste në Tasmani, thotë Parota.