Kryesore NASA: Jemi të rrezikuar nga meteorët, të bëjmë stërvitje për tu mbrojtur

NASA: Jemi të rrezikuar nga meteorët, të bëjmë stërvitje për tu mbrojtur

Administratori i NASA-s Jim Bridenstine beson se perspektiva e një asteroidi vrasës që mund të përplaset me Tokën, nuk është diçka e rezervuar për filma science fiction.

Bridenstine e bëri të ditur një lajm të tillë gjatë Konferencës së Mbrojtjes Planetare të 2019, në Uashington D.C.

Ai përfaqësoi NASA-n dhe pjesët e tjera do të zhvillojnë një stërvitje mbrojtëse në konferencën që stimulon një asteroid që po shkon drejt Tokës.

“Ne duhet të sigurohemi që njerëzit të kuptojnë se kjo nuk ka të bëjë me Hollivudin, nuk ka të bëjë me filmat “, tha Bridenstine në konferencë.

“Kjo është në fund të fundit për mbrojtjen e planetit të vetëm që dimë, tani për të strehuar jetën dhe që është planeti Tokë”.

Ai vuri në dukje ngjarjen Chelyabinsk si dëshmi të seriozitetit dhe potencialit në rritje për këto ngjarje.

Meteori, i cili shpërtheu në malin e Uralit në shkurt të vitit 2013, ishte goditja më e madhe e meteorëve në më shumë se një shekull, pas ngjarjes Tunguska të vitit 1908.

Më shumë se 1,600 njerëz u plagosën nga vala e goditjes së shpërthimit, që vlerësohet të jetë aq i fortë sa 20 bomba atomike Hiroshima.

Ndërsa këto lloj ngjarjesh vlerësohen të ndodhin një herë në 60 vjet, Bridenstine tha se ata kanë ndodhur tri herë në 100 vitet e fundit.

Me këtë linjë të të menduarit, kjo do të thotë se një ngjarje tjetër në shkallën e ngjarjes Chelyabinsk mund të ndodhë në Tokë.

Bridenstine tha se mbrojtja planetare është po aq kritike , sa objektivat e tjera të NASA-s, siç janë ulja e njerëzve në hënë.

Ai shtoi se NASA po punon për të zbuluar dhe ndjekur 90 për qind të asteroideve, të cilët mund të shkaktojnë dëme potencialisht fatale pas shpërthimit.