Kuriozitete NASA krijon teleskopin që do zbulojë botën aliene

NASA krijon teleskopin që do zbulojë botën aliene

Ekzistenca e jetës në një planet tjetër mund të provohet që në vitin 2026 falë një teleskopi të ri që mund të zbulojë shkrimet e bëra nga krijesa të gjalla.

Kërkimet nga Universiteti Shtetëror i Ohajos tregojnë se teleskopi hapësinor i NASA James Webb mund të zbulojë një nënshkrim të jetës në planetët e tjerë brenda 60 orësh.

Studentja Caprice Phillips tha se rezultatet e studimit të saj tregojnë se ne mund ‘realisht të gjejmë shenja jete në një planet tjetër në 5-10 vitet e ardhshme. Phillips llogariti që kur Teleskopi Hapësinor James Webb nisi në tetor, ai mund të zbulonte në mënyrë të mundshme amoniakun rreth planetëve xhuxhë të gazta pas vetëm disa orbitash.

Asnjë nga këto super-Tokë ose mini-Neptun nuk ekziston brenda sistemit tonë diellor, kështu që shkencëtarët përpiqen të përcaktojnë nëse atmosfera e tyre përmban amoniak dhe shenja të tjera të mundshme të gjallesave. Phillips dhe ekipi i saj modeluan se si instrumentet e James Webb do të përgjigjeshin ndaj reve të ndryshme dhe kushteve atmosferike në një planet Xhuxh gazi.

Ata pastaj prodhuan një listë të renditur se ku duhet të kërkojë teleskopi për jetë, duke krijuar një grup potencial të synimeve për vëzhgimet e para. Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të planetëve që nuk gjenden në sistemin diellor, duke përfshirë super Tokat, Jupiterat e nxehtë, planetin e fryrë dhe botët mini-Neptun.

Ky lloj i fundit, i njohur gjithashtu si një planet kalimtar janë më pak masivë se Neptuni, por i ngjajnë botës së ngrirë për nga atmosfera dhe temperatura e tij. Teleskopi Hapësinor James Webb, do të ofrojë depërtim të paparë në përbërjen atmosferike të planetëve xhuxhë të gazit.