Kuriozitete National Geographic konfirmon: Ky do jetë oqeani i 5-të i Planetit

National Geographic konfirmon: Ky do jetë oqeani i 5-të i Planetit

Ka katër oqeane në Tokë – Paqësori, Atlantiku, Indiani dhe Arktiku, por falë Shoqatës Kombëtare të Gjeografisë një tjetër do të gjendet në hartat e botës.

Për herë të parë në më shumë se njëqind vjet, Shoqata ka njoftuar se do të njohë Oqeanin Jugor, sipërfaqen e ujit përreth Antarktidës, si oqeanin e pestë të botës.

“Shkencëtarët e kanë ditur prej kohësh që ekziston një rajon i veçantë ekologjik përreth Antarktidës”, tha Alex Tate, një gjeograf me Shoqërinë Kombëtare të Gjeografisë.

“Megjithëse Shoqata Kombëtare Gjeografike e ka shënuar këtë oqean në harta më parë, ajo nuk e ka njohur zyrtarisht atë për shkak të mungesës së një marrëveshje më të gjerë”, shpjegoi ai.

Komuniteti shkencor ndërkombëtar ende nuk ka arritur një marrëveshje për emrin dhe kufijtë e këtij trupi uji. Zyrtarët nga Administrata Kombëtare e Oqeanit dhe Atmosferës (NOAA) thanë se Agjencia Federale njohu trupin ujor si oqeani i pestë në vitin 1999, kur Bordi Amerikan i Emrave Gjeografikë miratoi emrin “Oqeani Jugor”.

Sidoqoftë, kur kufijtë e oqeanit iu propozuan Organizatës Ndërkombëtare Hidrografike (IHO) në 2000, jo të gjithë anëtarët e organizatës ranë dakord. Organizata Hidrografike Ndërkombëtare është një nga referencat kryesore të Gjeografisë Kombëtare kur bëhet fjalë për konsultime për emrat e vendeve.

Oqeani Jugor është një trup uji që shtrihet nga bregu i Antarktidës deri në 60 gradë gjerësi gjeografike të jugut. Oqeani Jugor përmban zonat e ngrohjes më të shpejtë në Tokë, siç është Gadishulli Antarktik.

Akulli i detit në Oqeanin Jugor luan një rol në përcaktimin e qarkullimit të oqeanit dhe modelet e motit, dhe ngrohja e mëtejshme mund të “prishë klimën globale”.