Ekonomi Ndalimi i importit të makinave të prodhuara para 2009-s, Konfindustria: Do të...

Ndalimi i importit të makinave të prodhuara para 2009-s, Konfindustria: Do të ketë pasoja të rënda

166
0
Shpërndaje

Ndalimi i importit në Shqipëri për makinat e prodhuara para vitit 2009 do të sjellë pasoja të rënda për qytetarët, bizneset dhe ekonominë kombëtare.

Konfindustria thotë se kjo masë e marrë si qëllim për mbrojtjen e mjedisit nuk qëndron në vendin tonë, pasi 87 për qind e ndotjes vjen nga përdorimi i karburanteve dhe mjetet motorike.

“Arsyetimi i përfaqësuesve të ekzekutivit, që masa e mësipërme ka si qellim mbrojtjen e mjedisit, nuk qëndron në rastin e Shqipërisë. Sipas te gjitha studimeve del, qe jo më pak se 87% e ndotjes mjedisore të karburanteve vjen nga cilësia jashtë çdo standardi te lejueshëm në qarkullim dhe më pak se 13% vjen nga teknologjia e mjeteve motorike. Cilësia e dobët, që vjen nga përdorimi i sasive shtesë të palejueshme të karburantet të tregtuara, është arsye thelbësore e përvetësimit edhe të mbi 150 milion euro taksa të paguara nga qytetarët dhe biznese”, thuhet në deklaratën e Konfindustria.

Konfindustria deklaron, se në kushtet e Shqipërisë vendime të tilla të rëndësishme sikurse është përcaktimi i afatit kohore, 10 vjeçar të ndalimit të importit të makinave, jo vetëm nuk japin zgjidhje për ndotjen mjedisore, por mund të prodhojnë pasoja negative prej dhjetëra milionë euro/vit kosto shtesë të papranueshme për qytetarët, biznesin, prekin edhe me tej shkallën e ulët të motorizimit krahasues të vendit duke goditur drejtpërdrejt fuqinë konkurruese rajonale të ekonomisë kombëtare.

Për të ulur nivelin e ndotjes, Konfindustria shton se duhet filluar nga përmirësimi me një dorë të hekurt të cilësisë së standardit të karburanteve që qarkullojnë në tregun vendor.

 

Komento

Shkruani komentin tuaj
Ju lutem fusni Emër-in