Kuriozitete Ndërtohet kisha e parë qiellgërvishtëse në Hong Kong (FOTO)

Ndërtohet kisha e parë qiellgërvishtëse në Hong Kong (FOTO)

Kisha Ndërkombëtare Metodiste Wesleyan është një kishë 21 katëshe e ngritur në Hong Kong, në krye me një kishë qiellore me pamje nga i gjithë qyteti.

Ndërtesa, e cila qëndron në një zonë me popullsi të dendur të qytetit, është përshkruar nga Rocco Design Architects si “një kishë vertikale qiellgërvishtëse”.

Kisha 11,000 metra katrorë ndodhet në një zonë të vogël 800 metra katror në cep të dy rrugëve kryesore. Për shkak të madhësisë së vogël të truallit, të gjitha funksionet e kishës, përfshirë faltoren, kisha, salla e adhurimit dhe zyrat janë grumbulluar vertikalisht në kullë dhe një kishë ndodhet gjithashtu në krye të ndërtesës.

Sipas Rocco Yim, themeluesit të Rocco Design Architects, ndërtesa shënon herën e parë që një kishë ka zënë të gjithë sipërfaqen e një ndërtese të lartë. Wesleyan House është një institucion fetar i ngritur në nivele të larta. Urbanistikisht i përgjigjet kontekstit kompakt të qytetit.

Shumica e funksioneve publike të kishës janë të vendosura në katet e poshtme të kullës, me auditorin kryesor të vendosur në katin e parë mbi një holl hyrje që është hapur nga rruga. Nën këtë, në bodrum është një sallë adhurimi shtesë. Dyshemetë përmbi auditori përmbajnë dhomën e fëmijëve, dhomën e veprimtarisë, dhomën e praktikës korale dhe tetë katet e hapësirës për zyrë.

Në krye të ndërtesës janë tre katet e rezidencave të stafit, me kishën qiellore në katin e fundit. Edhe pse ndërtesa është një rrokaqiell, Rocco Design Architects është përpjekur të ruajë ndjenjën e një kishe në tërësinë e saj.