Extra Në aeroportet e Londrës vjen “taksa mbi përqafimet”

Në aeroportet e Londrës vjen “taksa mbi përqafimet”

Dikush tashmë e ka riemëruar atë “taksë përqafimi” dhe në fakt duke paguar të paktën gjashtë euro vetëm për t’i thënë një përshëndetje një shoku ose një anëtari të familjes të larguar që e shoqëroni në aeroport duket si një taksë lamtumire.

Ndodh në Londër ku nga 8 marsi ata që duan të shoqërojnë një të afërm ose të njohur me makinë duhet të paguajnë shumën prej të paktën 6 eurosh edhe nëse ndalen vetëm për kohën për t’i zbritur dhe për t’u përshëndetur.

Masa do të vihet në fuqi muajin tjetër. Masa ka shkaktuar mjaft polemikë në Mbretërinë e Bashkuar pasi do të prekë dy nga aeroportet më të mëdha në vend.

Sipas menaxherëve të aeroportit, masa shërben për të dekurajuar mbërritjen në makina private dhe për këtë arsye për të lehtësuar trafikun në zonë dhe ndotjen e mjedisit, por shumë e shohin lëvizjen si një metodë tjetër për të mbledhur para në një kohë krize totale në transportin ajror, pothuajse plotësisht i bllokuar për shkak të urgjencës kovide dhe pandemisë globale.

Masa në të vërtetë ishte shpallur vitin e kaluar, por vetë menaxherët e aeroportit pranojnë se tani ajo gjithashtu duhet të plotësojë faturat.

“Nuk është mister që po kalojmë një nga momentet më të vështira dhe duhet të eksplorojmë forma të reja të të ardhurave,” pranoi një ekzekutiv i aeroportit të Gatwick.

“Këto ndryshime, në një kohë kur pasagjerët janë me 80% dhe ne po humbasim 5 milion paund në ditë, do të na ndihmojnë të ruajmë biznesin dhe punët tona në një periudhë afatshkurtër,” tha drejtori i zonës së hyrjes në sipërfaqen e Heathroë.

Në detaje, në London Gatwick, shoqëruesit që mbërrijnë me makinë në Terminalin e Veriut do të duhet të paguajnë 5 paund për hyrjen dhjetë minuta.

Ata që qëndrojnë më gjatë do të tarifohen një paund në minutë deri në 20 paund shtesë për një kohë maksimale prej 30 minutash: gjithsej 30 paund.

Rregullat e reja do të zbatohen gjithashtu për në Terminalin e Jugut. Pasagjerët që duan të shmangin çmimet e reja do të duhet të zbresin në vendet e parkimit afatgjatë, ku do të duhet të marrin një autobus falas për në aeroport.

Një vendim i ngjashëm u mor gjithashtu në London Heathroë ku flitet për një “tarifë hyrjeje” për automjetet që kushtojnë 5 paund, por nuk është e qartë nëse do të ketë shtesë tarifimi edhe për kohën e qëndrimit.