Ekonomi “Ne jemi njerëzit më të privilegjuar në tokë”/ Të pasurit kërkojnë të...

“Ne jemi njerëzit më të privilegjuar në tokë”/ Të pasurit kërkojnë të paguajnë taksa më të larta

Më shumë se 120 miliarderë dhe milionerë kanë kërkuar të lejohen të paguajnë taksa më të larta. Grupi i të pasurve ka nënshkruar një letër të hapur duke u bërë thirrje më të pasurve të paguajnë më shumë për të parandaluar një “krizë globale”.

Duke e përshkruar veten si “anëtarët e klasës më të privilegjuar të qenieve njerëzore në tokë”, ata thanë se pabarazia po shkakton tensione në rritje në të gjithë botën.

Duke iu drejtuar milionerëve të tjerë, ata thanë: “Ne ju bëjmë thirrje që të shkoni përpara tani para se të jetë vonë. Kërkoni taksa më të larta dhe më të drejta për milionerët dhe miliarderët brenda vendeve tuaja dhe ndihmoni në parandalimin e shmangies së taksave individuale dhe të korporatave dhe evazionit përmes taksave ndërkombëtare”.

Në atë që mund të ketë qenë një gërmim për personin më të pasur në botë, themeluesin e Amazon, Jeff Bezos, grupi pretendoi se shmangia e taksave kishte arritur në “proporcione epidemike” dhe “shumë prej korporatave më të mëdha në botë abuzojnë me strehimin e taksave ndërsa disa nuk paguajnë fare taksë”.

Për të qenë të qartë, çdo zgjidhje për këtë krizë globale kërkon taksa më të larta për milionerë dhe miliarderë si ne shkruhej në letër.

“Ju mund të bashkoheni me ne për të pranuar këtë fakt të thjeshtë, dhe pastaj të na ndihmoni të fillojmë biznesin e riparimit të botës sonë të thyer, përfshirë punën në bashkëpunimin për avancimin e sistemeve efektive të taksave brenda vendeve tona përkatëse dhe ndërkombëtarisht ose mund të refuzoni të jeni pjesë e zgjidhjes dhe pranoni që nëse ne dështojmë, ju do të fajësoheni”.

Fushata u nis ndërsa udhëheqësit e biznesit dhe të botës u takuan në Forumin Ekonomik Botëror në Davos, Zvicër. / Independent