Bota Në zgjedhjet e 6 tetorit votohet vetëm me dokumente të Kosovës

Në zgjedhjet e 6 tetorit votohet vetëm me dokumente të Kosovës

Paneli Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa ka hedhur poshtë kërkesën e parashtruar nga Lista Serbe, me të cilën kundërshtohej udhëzimi i lëshuar nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, sipas të cilit, votim i vlefshëm në zgjedhjet e ardhshme të 6 tetorit, konsiderohet vetëm ai që realizohet përmes dokumenteve identifikuese të lëshuara nga institucionet e Republikës së Kosovës.

Vendimi është marrë në mbledhjen e Panelit Zgjedhor për Ankesa e Parashtresa.

Kryesuesi i Sekretariatit në Panelin Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa (PZAP), Mul Desku tha për Radion Evropa e Lirë se apeli i Listës Serbe është refuzuar.

“PZAP ka vendosur që ta refuzoj apelin e Listës Serbe si të pabazuar, pasi që ka vlerësuar se udhëzimi i KQZ-së është i drejtë dhe i ligjshëm”, tha Desku.

Në anën tjetër, përfaqësuesit e komuniteteve joshumicë në Kosovë, sidomos ata të Listës Serbe, e kanë kundërshtuar këtë udhëzim, pasi që në zgjedhjet e kaluara është dëshmuar që një numër i konsiderueshëm i serbëve të Kosovës, sidomos ata që jetojnë në katër komunat veriore, posedojnë dokumente identifikuese, letërnjoftime, të Serbisë.

Lista Serbe, subjekt ky politik që në zgjedhjet e kaluara parlamentare dhe lokale ka fituar bindshëm në raport me partitë rivale nga komuniteti serb, e konsideron udhëzimin e KQZ-së si të paligjshëm.

Nënkryetari i Listës Serbe, Igor Simiq, tha për agjencinë serbe të lajmeve, Tanjug, se “udhëzimi i KQZ-së është i paligjshëm” dhe se, sipas tij, ai përbën edhe shkelje të të drejtave të njeriut.

Edhe një përfaqësues i komunitetit malazez në Kosovë, Sllobodan Vujiçiq, kryetar i Shoqatës së Malazezëve të Kosovës, nëpërmjet një reagimi e ka kundërshtuar udhëzimin e KQZ-së.

“T’ua marrësh të drejtën e votës qytetarëve, të cilët gjenden në listën zgjedhore, është shkelja më e ashpër e të drejtave të njeriut dhe pikërisht e Ligjit mbi zgjedhjet në Kosovë. Me këtë akt diskriminues janë goditur 20.000 malazias, të cilët jetojnë në veri të Kosovës dhe të cilët janë të zhvendosur”, thuhet në reagimin e tij./ Radio Evropa e Lirë