Bota Nënshkruhet “Deklarata e Bukureshtit”: Aksi ortodoks i Ballkanit pa Maqedoninë Veriore e...

Nënshkruhet “Deklarata e Bukureshtit”: Aksi ortodoks i Ballkanit pa Maqedoninë Veriore e Malin e Zi

Kryeministrja e Rumanisë Viorica Dancila tha se liderët e katër vendeve pjesëmarrëse të një katërkëndëshi ballkanik, Serbia, Rumania, Bullgaria dhe Greqia nënshkruan “Deklaratën e Bukureshtit”, e cila konfirmon se do intensifikohet bashkëpunimi në mënyrë që të kontribuohet për stabilitetin në rajon, si dhe në mbështetje të fuqishme të Serbisë në rrugën drejt Bashkimit Evropian.

“Bashkëpunimi ynë hynë në një fazë të re që është përkthyer në një deklaratë të përbashkët nga katër zyrtarë. Ky është dokumenti i parë i këtij lloji në këtë format”, tha Dancila në një konferencë shtypi.

Dokumenti është quajtur “Deklarata e Bukureshtit”, tha ajo, dhe shtoi se është një dëshmi e përkushtimit të fuqishëm për të bashkëpunuar në ndërtimin e një rajoni të begatë dhe të qëndrueshëm.

Vëmendje e veçantë sipas saj, do t’i kushtohet integrimit evropian të Ballkanit Perëndimor për të arritur vlerat evropiane, si dhe krijimin e rrjeteve më të mëdha të bashkëpunimit në fushën e infrastrukturës së transportit dhe energjisë.

Ajo vuri në dukje se presidenca e Rumanisë në BE po karakterizohët nga sfida të mëdha – Brexit dhe zgjedhjet e ardhshme të BE.

Ne avokojnë për zgjerimin e BE-së për vendet në rajon”, i Dancila, i cila theksoi se Rumania është një avokate e veçanta për procedurën e përshpejtuar të integrimit evropian kur bëhet fjalë për Serbinë.