Bota New York Times: Cila është njësia sekrete ruse për destabilizimin e Evropës

New York Times: Cila është njësia sekrete ruse për destabilizimin e Evropës

Një degë e shërbimit sekret rus, i njohur si Njësia 29155, dëshiron të destabilizojë Evropën, sipas ekspertëve të sigurisë, raporton The New York Times.

“Fushata e destabilizimit në Moldavi, u pasua e ndjekur nga helmimi i një tregtari armësh në Bullgari, dhe më pas një grusht shteti në Mal të Zi. Gjithashtu, një atentat ndaj një ish-spiuni rus në Britani duke përdorur helm nervor u tentua vitin e kaluar. Megjithëse operacionet dyshoheshin si vinin nga shërbimet e inteligjencës ruse, autoritetet fillimisht i panë ato si sulme të izoluara dhe të palidhura. Por zyrtarët perëndimorë të sigurimit kanë arritur në përfundimin se këto operacione, dhe potencialisht shumë të tjera, janë pjesë e një fushate të koordinuar dhe të vazhdueshme që synon destabilizimin e Evropës, të realizuar nga një njësi elitare brenda sistemit të inteligjencës ruse e aftë në subversion, sabotim dhe vrasje”, thonë ekspertët.

Agjencitë e inteligjencës perëndimore identifikuan fillimisht njësinë pas një grushti shteti të dështuar të vitit 2016 në Mal të Zi, i cili përfshinte një komplot të dy oficerëve të njësisë për të vrarë kryeministrin e atëhershëm malazez Milo Gjukanoviç dhe për të pushtuar ndërtesën e parlamentit.

Grupi, i njohur si Njësia 29155, ka qenë aktiv për të paktën një dekadë, por zyrtarët perëndimorë vetëm kohët e fundit e kanë zbuluar atë.

Zyrtarët e inteligjencës në katër vende perëndimore thonë se është e paqartë se sa shpesh njësia mobilizohet dhe paralajmëron se është e pamundur të dihet se kur dhe ku do të sulmojnë operativët e saj. Qëllimi i Njësisë 29155, i paraportuar më parë, nënvizon masën në të cilën Presidenti Rus Vladimir Putin po lufton në mënyrë aktive Perëndimin me markën e saj të ashtuquajturës luftë hibride – një përzierje e propagandës, hakmarrjes dhe dezinformatave – si dhe konfrontimit të hapur ushtarak.

“Unë mendoj se kemi harruar se sa të pamëshirshëm mund të jenë rusët”, tha Peter Zvak, një oficer në pension i inteligjencës ushtarake dhe ish-atashe i mbrojtjes në Ambasadën e Shteteve të Bashkuara në Moskë, i cili tha se nuk ishte në dijeni të ekzistencës së njësisë.

E fshehur pas mureve të betonit në selinë e Qendrës 161 të Trajnimit të Qëllimeve Speciale në lindje të Moskës, njësia është pjesë e hierarkisë komanduese të agjencisë ruse të inteligjencës ushtarake, e njohur zakonisht si GRU.

New York Times shkruan se ndërsa dhe për GRU-në shumë operacione mbeten një mister, agjensitë perëndimore të inteligjencës kanë filluar të marrin një pamje më të qartë të arkitekturës së saj themelore. Në muajt para zgjedhjeve presidenciale të vitit 2016, zyrtarë amerikanë thonë se dy njësitë kibernetiketë GRU-së, të njohura si 26165 dhe 74455, u futën në serverët e Komitetit Kombëtar Demokratik dhe fushatës së Klintonit dhe më pas postuan komunikime të brendshme të turpshme.

Ekipet e hakerave kryesisht operojnë nga Moska, mijëra milje larg objektivave të tyre. Gjithashtu, zyrtarët e Njësisë 29155 udhëtojnë gjithashtu në vendet evropiane. Disa janë veteranë të dalluar të luftërave më të përgjakshme ruse, përfshirë Afganistanin, Çeçeninë dhe Ukrainën. Operacionet e tyre janë aq të fshehta, sipas vlerësimeve të inteligjencës perëndimore, saqë ekzistenca e njësisë ka shumë të ngjarë të jetë e panjohur edhe për operativët e GRU-së.