Bota Nga Alaska tek Maldivet, njihuni me 10 vendet që rrezikojnë të zhduken...

Nga Alaska tek Maldivet, njihuni me 10 vendet që rrezikojnë të zhduken (FOTO)

Vit pas viti disa prej vendeve më të njohura në të gjithë botën dhe ekosistemet e tyre rrezikojnë të zhduken për shkak të kushteve të caktuara natyrore.

Mijëra specie indigjene, habitatet, ishujt dhe malet janë në rrezik për disa dekada tani, mbase, duke i shtyrë udhëtarët të duan të vizitojnë sa më shumë prej këtyre vendeve, për të mos humbur eksperiencën.

Kjo për shkak të kushteve natyrore, ku më kryesorja mbetet ngrohja globale, me ndryshimin e temperaturave që sjellin rrezik për këto habitate. Ne kemi përzgjedhur 10 nga vendet e para që duhet të vizitohen para se të zhduken.

Alaska, SHBA

Shteti më i madh dhe më verior i SHBA dhe shtëpia e malit McKiney, Alaska vjen në krye të listës tonë të vendeve të ekspozuara ndaj ndryshimeve klimatike.

Antarktidë

Klima e lindur më e thatë dhe më e ftohtë e shoqëruar me mbinxehjen atmosferike të ditëve të sotme ka qenë arsyeja për ndryshimin e habitatit natyror në kontinentin më jugor, Antarktidën.

Alpet Evropiane

Arsyeja se pse Alpet Europiane rrezikojnë zhdukjen, konsiston në një lartësi relativisht të vogël të maleve në krahasim me ato të shpërndara në kontinentin verior.

Mali Kilimanxharo, Tanzani

Mali evokues i Kilimanjaro duket të jetë po aq i ndjeshëm ndaj ndryshimeve klimatike mbizotëruese globale.

Ishujt Galapagos, Ekuador

Terrenet e sheshtë janë njësoj të prirur ndaj ekspozimit të rrezikut për shkak të rritjes së vazhdueshme të nivelit të ujit dhe ndryshimeve klimatike.

Parku Kombëtar Joshua Tree, Shtetet e Bashkuara

Një tjetër destinacion i rrezikuar është Parku Kombëtar Joshua Tree në Kaliforninë Jugore.

Madagaskar

Madagaskari në brigjet lindore të Afrikës ka qenë gjithashtu viktimë e ndryshimeve në ekosistem, si dhe prerjes së pyjeve gjatë dekadave të kaluara.

Great Barrier Reef, Australi

Biodiversiteti natyror megjithë tërheqjen e mijëra turistëve rrezikon të zhduket.

Deti i Vdekur, Izrael

Destinacioni tjetër që rrezikohet  së shpejti është Deti i Vdekur duke u bashkuar me lumin e famshëm Jordan.

Maldivet

Duke përbërë një bollëk ishujsh, ky vendpushim me bazë Oqeanin Indian ofron shtrirjen më të ulët të terrenit.