Kulturë Nga ishte nëna e Aleksandrit të Madh?

Nga ishte nëna e Aleksandrit të Madh?

E ëma e Aleksandrit të Madh, Olimpia, (375-316 p.e.s) ishte mbretëreshë e Maqedonisë, e bija e Neoptolemit, dhe e shoqja e Filipit II.

Ka disa versione mbi vendlindjen e saj. Ajo që dihet saktë është se ajo ishte bijë e Neoptolemit, mbretit të fisit ilir të Molosëve të Epirit dhe e një nëne po ashtu ilire.

Olimpia ishte figurë energjike që ndikoi në ngjarjet politike të Maqedonisë dhe të Epirit në gjysmën e dytë të shek. IV p.e.r.

Mori pjesë në komplotin kundër Filipit II, vrasja e të cilit i hapi rrugën ardhjes në fuqi të Aleksandrit të Madh.

Në vitin 328 u largua nga Maqedonia dhe u vendos në Epir ku sundoi për një kohë si tutore e nipit të mitur, duke larguar nga regjenca t’ëmën e tij Kleopatrën.

U vra më 316 p.e.r. nga Kasandri pas vdekjes së Aleksandrit të Madh.