Extra Nga Vdekja e Zezë te neandertalët dhe amerikanët e parë: 7 sekretet...

Nga Vdekja e Zezë te neandertalët dhe amerikanët e parë: 7 sekretet e zbuluara nga ADN-ja e lashtë

Fusha me zgjerim të shpejtë e ADN-së së lashtë, e njohur zyrtarisht si paleogjenetikë, u bë e njohur në vitin 2022, duke i dhënë shkencëtarit të saj pionier Svante Pääbo një çmim Nobel për mjekësi dhe fiziologji.

Pääbo, drejtor i Institutit Max Planck për Antropologjinë Evolucionare në Gjermani, zhvilloi metoda për të rikuperuar, renditur dhe analizuar ADN-në e lashtë nga fosilet – një sukses që zgjati dekada. Studiuesit po përdorin teknika të veçanta për t’iu përgjigjur pyetjeve themelore në lidhje me historinë njerëzore dhe të kaluarën e thellë të planetit.

Shumë prej zbulimeve përmbysin supozimet për kohët parahistorike. Kur laboratori i Pääbo-s në Leipzig renditi gjenomin e parë të Neandertalit në vitin 2010, shumë u habitën kur mësuan se specia jonë Homo sapiens u ndesh dhe kishte fëmijë me Neandertalët.

Paleogjenetika ka vazhduar të nxjerrë sekrete mahnitëse nga ADN-ja e fshehur në kocka, dhëmbë, madje edhe në papastërti. Këtu janë shtatë gjëra që mësuam në këtë fushë magjepsëse dhe në zhvillim në vitin 2022.

Origjina dhe trashëgimia e Vdekjes së Zezë

Ky është një mbishkrim në një gur varri nga rajoni i Luginës Chu në Kirgistan.

Vdekja e Zezë, shpërthimi më shkatërrues i murtajës në botë, vrau gjysmën e popullsisë së Evropës mesjetare në hapësirën e shtatë viteve në shekullin e 14-të, duke ndryshuar rrjedhën e historisë njerëzore. Por hulumtimi i publikuar në tetor sugjeroi se ishte më shumë se fati që përcaktoi se kush jetonte dhe kush vdiq. Sipas një studimi të botuar në revistën Nature, analiza e ADN-së shekullore si nga viktimat ashtu edhe nga të mbijetuarit e Vdekjes së Zezë identifikoi dallimet kryesore gjenetike që i ndihmuan njerëzit të mbijetonin nga murtaja. Kjo trashëgimi gjenetike vazhdon të formësojë sistemin imunitar të njeriut sot, me gjenet që dikur jepnin mbrojtje kundër murtajës, tani të lidhura me një cenueshmëri më të madhe ndaj sëmundjeve autoimune si Crohn dhe artriti reumatoid. Revista Science e quajti zbulimin një nga zbulimet më të mira të vitit 2022. ADN-ja e lashtë hodhi gjithashtu dritë mbi origjinën e shpërthimit të murtajës që shkaktoi Vdekjen e Zezë, punë e detajuar në një studim të botuar në qershor. Materiali gjenetik i nxjerrë nga skelete të varrosura në një varrezë në Kirgistan, ku gurët e varreve i referoheshin një murtajeje misterioze, zbuloi ADN-në e bakterit të murtajës, të cilin shkencëtarët e quajnë Yersinia pestis, te tre njerëz që vdiqën në 1338, disa vjet përpara se sëmundja të hynte në Evropë në 1347.

Portret i familjes së Neandertalit

Rindërtimi i një artisti i një babai neandertal dhe vajzës së tij nga shpella Chagyrskaya në Siberinë jugore.

Shkencëtarët zbuluan një pamje gjenetike të grupit më të vjetër të njohur të familjes, duke përdorur ADN-në e lashtë nga Neandertalët që jetonin në shpellën Chagyrskaya në Siberinë jugore në Rusi. Kampi i gjuetisë buzë lumit rreth 54,000 vjet më parë ishte shtëpia e një komuniteti të ngushtë prej rreth 20 neandertalësh, duke përfshirë një baba dhe vajzën e tij adoleshente, një mashkull të ri që mund të kishte qenë nip ose kushëri dhe një femër e rritur që ishte i afërm i shkallës së dytë, ndoshta një teze ose një gjyshe. Studiuesit zbuluan gjithashtu një model të papritur të migrimit të femrave midis fijeve të ndryshme të prejardhjes gjenetike. Diversiteti i ADN-së së kromozomit Y, i cili trashëgohet përmes linjës mashkullore, ishte shumë më i ulët se ai i ADN-së mitokondriale, që transmetohet nga nënat. Studimi llogariti se, në këtë grup, dy individë meshkuj mund të prisnin të kishin një paraardhës rreth 450 vjet përpara se të jetonin. Në të kundërt, vlerësimi ekuivalent për individët femra ishte rreth 4,350 vjet. Studiuesit thanë se shpjegimi më i mirë për këtë ishte se më shumë se 60% e Neandertaleve femra në grupin e vogël Chagyrskaya kishin migruar nga një komunitet tjetër. Kjo strukturë shoqërore është e zakonshme në shoqëritë e sotme të gjuetarëve dhe grumbulluesve dhe njihet si patrilokalitet.

Arktik i harlisur

Shkencëtarët në Danimarkë zbuluan sekuencat më të vjetra të ADN-së të njohura në botë në sediment nga epoka e akullit. Bërthama e tokës, e marrë nga Grenlanda veriore, zbuloi se rajoni polar dikur ishte i bollshëm me jetë bimore dhe shtazore 2 milionë vjet më parë. Mastodonët, renë, patat, lemingat dhe lepujt jetonin në një ekosistem që ishte një përzierje e florës dhe faunës së butë dhe asaj arktike. Materiali gjenetik në papastërti, i derdhur nga të gjithë organizmat e gjallë në mjedis shumë kohë më parë, tregon një histori më të plotë të jetës parahistorike sesa të dhënat fosile. Ky ekosistem antik i pashembullt nuk ka ekuivalent modern, por mund të sigurojë një hartë gjenetike rrugore për mënyrën se si disa specie mund të përshtaten me krizën klimatike.

Misteri i pusit mesjetar

Punëtorët e ndërtimit duke u thyer në vitin 2004 në një qendër tregtare në Norwich, Angli, zbuluan 17 trupa në fund të një pusi 800-vjeçar. Për të kuptuar më shumë se si vdiqën gjashtë të rriturit dhe 11 fëmijët, mbetjet e të cilëve u gjetën atje, shkencëtarët kohët e fundit ishin në gjendje të nxjerrin material gjenetik të detajuar të ruajtur në kocka falë përparimeve në sekuencën e lashtë të ADN-së. Gjenomi i gjashtë prej individëve tregoi se katër prej tyre ishin të lidhur duke përfshirë tre motra, më e vogla prej të cilave ishte 5 deri në 10 vjeç. Analiza e mëtejshme e materialit gjenetik sugjeroi se të gjashtë ishin “pothuajse me siguri” hebrenj Ashkenazi. Judaizmi është kryesisht një identitet i përbashkët fetar dhe kulturor, por si rezultat i një praktike të gjatë të martesës brenda komunitetit, grupet hebreje Ashkenazi shpesh mbajnë një prejardhje gjenetike të veçantë që përfshin shënues për disa çrregullime të rralla gjenetike. Studiuesit besojnë se të gjithë vdiqën gjatë dhunës antisemitike që shkatërroi qytetin, me shumë gjasa një trazirë e shkurtit 1190 lidhur me Kryqëzatën e Tretë, një nga një seri luftërash fetare të mbështetura nga kisha katolike.

Viktima e Pompeit

Shkencëtarët njoftuan në fillim të këtij viti se kishin renditur gjenomën e një viktime të shpërthimit të malit Vezuv në vitin 79 pas Krishtit.

Pompei, i ruajtur në hirin vullkanik pas shpërthimit të malit Vezuv në vitin 79 pas Krishtit, është një nga vendet arkeologjike më të studiuara intensivisht në botë, por marrja e informacionit të detajuar gjenetik nga mbetjet skeletore të ruajtura në qytet u kishte shpëtuar prej kohësh shkencëtarëve. Në fillim të këtij viti, shkencëtarët thanë se për herë të parë kishin renditur me sukses gjenomën e një njeriu që vdiq pas shpërthimit. Para këtij studimi të fundit, vetëm shtrirje të shkurtra të ADN-së mitokondriale nga mbetjet e njerëzve dhe kafshëve në Pompei ishin sekuencuar. Mund të ketë qenë e mundur të nxirret me sukses ADN-ja e lashtë nga mostrat e tyre sepse materialet piroklastike, një përzierje e nxehtë djegëse gazi, llave dhe mbeturinave, të shkarkuara gjatë shpërthimit mund të kenë mbrojtur ADN-në nga faktorët mjedisorë, të tillë si oksigjeni në atmosferë që çoi duke u dekompozuar. Informacioni hodhi dritë mbi prejardhjen dhe shëndetin e burrit.

Kafshë hibride

Studiuesit nxorën ADN-në nga skelete kunga të varrosura në Umm el-Marra, Siri.

Një krijesë madhështore si kalë e njohur si kunga që jetoi 4500 vjet më parë ishte kafsha hibride më e hershme e njohur me prindër nga dy lloje të ndryshme, sipas hulumtimit të botuar në janar. Përshkrimet dhe imazhet në artin dhe tekstet e Mesopotamisë portretizuan një kafshë të fuqishme që tërhiqte vagonët e luftës në betejë dhe automjetet mbretërore në parada. Skelete të paprekura të krijesave u varrosën së bashku me njerëz me status të lartë nga epoka. Identiteti i tij i vërtetë, megjithatë, i kishte habitur prej kohësh arkeologët. Kuajt e zbutur nuk erdhën në rajon, nganjëherë i referuar si Gjysmëhëna Pjellore, deri 4000 vjet më parë. Sekuenca e ADN-së nga skeleti i kafshës zbuloi se ajo kishte një gomar të egër sirian për një baba dhe një mama gomari, dhe ka të ngjarë të ishte edukuar qëllimisht nga njerëzit.

Amerikanët e parë?

Sekuenca e ADN-së zbuloi origjinën e disa fosileve njerëzore me pamje të çuditshme, një kockë kofshë dhe një pjesë të një kafke të gjetura në një shpellë në Kinën jugperëndimore në vitin 1989. Veçoritë primitive të eshtrave kishin shqetësuar shkencëtarët, të cilët vunë në dyshim se cilës lloj njeriu i përkisnin fosilet. Ndoshta, menduan ata, ato i përkisnin një popullate hibride të njerëzve të zhdukur dhe modernë ose ndoshta një specie të panjohur më parë njerëzore që ekzistonte së bashku me tonën. Shkencëtarët kinezë së fundmi nxorën material gjenetik nga kapaku i kafkës dhe zbuluan se kafka i përkiste një individi femër, i cili ka shumë të ngjarë të ishte një paraardhës i drejtpërdrejtë i njeriut modern, një anëtar i Homo sapiens. Studiuesit më pas krahasuan gjenomin e nxjerrë nga ADN-ja e lashtë me gjenomet e njerëzve të tjerë nga e gjithë bota, si moderne ashtu edhe të lashta. Ata zbuluan se kockat i përkisnin një individi që ishte i lidhur thellësisht me prejardhjen e Azisë Lindore të amerikanëve vendas. Studiuesit besojnë se ky grup njerëzish udhëtuan në veri për në Siberi dhe më pas kaluan ngushticën e Beringut për t’u bërë disa nga amerikanët e parë.