Aktualitet Një tjetër vaksinë në sfond: “Johnson & Johnson” ndryshon nga të gjitha...

Një tjetër vaksinë në sfond: “Johnson & Johnson” ndryshon nga të gjitha ato që janë miratuar

Deri më tani janë aprovuar tre vaksina nga shtetet kryesore perëndimore, të trija që të jenë funksionale duhet që të kryhen në dy doza. Por në biznesin e vaksinave një tjetër duket se do të jetë së shpejti në dispozicion, i cili do të funksionojë me vetëm një dozë.

“Johnson & Johnson” pritet të japë rezultatet paraprake të testeve në fazën e fundit deri në fund të janarit. Nëse doza është e sigurt dhe efektive, kompania synon të prodhojë të paktën 1 miliard doza deri në fund të vitit.

Vaksina J&J u zhvillua nga njësia belge e kompanisë, Janssen Pharmaceutica, dhe bazohet në teknologjinë vektoriale të adenovirusit viral, e njëjta qasje e përdorur për të krijuar vaksinën e Universitetit të Oksfordit-AstraZeneca. Kjo lloj doze është më i lehtë për t’u prodhuar sesa ato të zhvilluara nga Pfizer-BioNTech dhe Moderna, të cilat bazohen në teknologjinë e ARN-së.

Një ekspert i kujdesit shëndetësor, Adam Barker, u shpreh: “Vaksina J&J është më shumë si vaksina AstraZeneca, por përdor vetëm një dozë. Pra, ne e dimë që kjo qasje funksionon dhe synon proteinën spike. Ne e dimë që edhe targeti funksionon. Por, do të duhet të shohim se çfarë bën një dozë”.

Ekipi i kujdesit shëndetësor tha në një shënim kërkimor të botuar javën e kaluar, se vaksina e J&J ofron “elementë unikë dhe efikasiteti mund të befasojë në reagimin ndaj pandemisë dhe rimëkëmbjen e tregut“.

Kompania është besimplotë në sigurinë e vaksinës, që ka dhënë prova të hershme, me suksesin paraprak dhe sigurinë e demonstruar në vaksinën kundër Ebola-a si dhe në kërkimet e arritura në HIV dhe Zika.

Një raport nga Instituti për Ndryshimin Global, i themeluar nga ish-kryeministri britanik, i quan vaksinat e AstraZeneca dhe Johnson & Johnson një arritje, për shkak se janë më të lehta për t’u administrua.

Me teknologjinë e J & J, vaksina vlerësohet të mbetet e qëndrueshme për të paktën tre muaj në temperatura normale në frigorifer, kështu që nuk kërkon infrastrukturë të re për t’u transportuar.

J&J përfundoi regjistrimin e provës klinike të fazës tre me 45,000 pjesëmarrës në 17 dhjetor. Të dhënat paraprake nga prova pritet të jenë në dispozicion deri në fund të muajit.