Kuriozitete “Njeriu i Dragoit”, specia e re e njeriut të lashtë që mund...

“Njeriu i Dragoit”, specia e re e njeriut të lashtë që mund të ndryshojë historinë e evolucionit

Një specie e re e njeriut të lashtë e quajtur Homo longi, ose “Njeriu i Dragoit”, mund të ndryshojë potencialisht mënyrën se si e kuptojmë evolucionin njerëzor, kanë thënë shkencëtarët. Ky zbulim vjen pasi një kafkë e njohur si kraniumi Harbin, e gjetur dekada më parë, u studiua së fundmi.

“Njeriu i Dragoit” mund të zëvendësojë Neandertalët si më i afërmi me speciet tona, Homo sapiens.

Junyi Ge, një anëtar i ekipit që punon në studim, tha se ata ishin “mjaft të sigurt” se kafka ishte më shumë se 146,000 vjet e vjetër.

Kërkimi emocionues u botua të premten si tre punime të ndara në revistën The Innovation.

Duke folur për Associated Press, Xijun Ni, një profesor në Universitetin Hebei GEO dhe autor i dy punimeve tha: “Besohet gjerësisht se Neandertali i përket një prejardhjeje të zhdukur që është më i afërti i specieve tona. Sidoqoftë, zbulimi ynë sugjeron që prejardhja e re që identifikuam dhe që përfshin Homo longi është grupi aktual motër i Homo sapiens”.

Kafka e studiuar rishtas e “Njeriu i Dragoit” është rreth 9 cm e gjatë dhe më shumë se 6 cm e gjerë, mjaft e madhe për të mbajtur një tru të ngjashëm në madhësi me atë të një njeriu modern.

Shkencëtarët dhe studiuesit besojnë se ajo i përkiste një mashkulli 50-vjeçar. Sipas studimit, kraniumi antik besohet të jetë zbuluar në vitin 1933 kur u ndërtua një urë mbi lumin Songhua në Harbin City. Historia e saj e gjatë thuhet se është arsyeja pse informacioni i saktë mbi zbulimin e tij ishte i humbur.