Politika OMONIA kundër Karamelos: Nuk na përfaqëson ne!

OMONIA kundër Karamelos: Nuk na përfaqëson ne!

Kriza politike në Shqipëri po fut një përçarje të re brenda shoqatës “OMONIA”, e cila përfaqëson minoritetin kryesisht grek, e që përbën edhe shtyllën kryesore të Partisë Bashkimi për të Drejtat e Njeriut, subjektit politik që kësaj here është në krahun e opozitës.
Kreu i PBDNJ-së, Vangjel Dule iu bashkua nismës së PD-së për të dorëzuar mandatin e deputetit, por thirrja e opozitës së bashkuar për të ndjekur të njëjtën veprim edhe kandidatët e listës shumemërore, nuk ka gjetur përkrahje nga një pjesë e tyre, e kryesisht nga përfaqësuesit e aleatëve në listat e PD-së. Ligoraq Karamelo, kryetari i “OMONIA” për Korçën, ka pranuar që të marrë mandatin e deputetit. Ai është i renditur i gjashti në listën e PD-së për Qarkun e Korçës.

“Para shprehjes të qëndrimit tim organizova dëgjesa dhe mora kontakte gjatë këtyre ditëve me kryesinë, Këshillin e Përgjithshëm Drejtues, drejtues të degëve dhe nëndegëve përfaqësues të shoqatave të OMONIA dhe PBDNJ. Vendimi i tyre ishte i qartë dhe i prerë; të pranoj të marr mandatin e deputetit. Minoriteti etnik grek, homogjenët në Korçë, por edhe opinioni demokrat duan të kenë zërin e tyre në Kuvend”. Kjo ishte deklarata e Karamelos, i cili theksonte se është konsultuar përpara një vendimi të tillë para se të refuzonte urdhrin dhe qëndrimin e partisë së tij.
Por akti i tij duket se nuk ka gjetur një konsensus mes vetë shoqatën që ai përfaqëson. Nënkryetari i shoqatës “OMONIA”, Fredi Bejleri në prononcim për Gazeta “Si” shprehet se vendimi i Karamelos për të marrë mandatin e deputetit është qëndrim personal, pasi sipas tij, qëndrimi është në të njëjtën linjë me Dulen dhe opozitën shqiptare.

Në lidhje me faktin se nëse Karamelo mund të jetë konsultuar për këtë veprim edhe me eksponentë politikë të shtetit fqinj, Greqinë, Bejleri deklaron se ky është qëndrimi që mban si shoqatë dhe kjo është linja zyrtare.

“Nuk e di se çfarë bisedimesh ka bërë me shtetin fqinj, por unë them si nënkryetar i Përgjithshëm i OMONIA-s dhe nënkryetar i PBDNJ-së, jam përfaqësues i këtyre dy organizatave, i bashkangjitem mendimeve të opozitës; jam me të; jam në rrugë për të hequr qeverinë më të keqe që ka njohur Shqipëria pas viteve ’90”, thekson më tej ai.

Më vonë OMONIA mbajti një deklaratë zyrtare duke e cilësuar si vendim individual të Karamelos për të pranuar mandatin e deputetit të Kuvendit të Shqipërisë.

“Sqarojmë se për këtë nuk pati dhe nuk ka asnjë dakordësi miratuese nga ana e organeve institucionale të OMONOIA-s. Bëhet fjalë për një vendim individual dhe respektive janë edhe konsekuencat dhe përgjegjësitë politike. BDMEG OMONOIA, duke miratuar dhe mbështetur vendimet politike të PBDNJ-së, sikundër ato shprehen nga Kryetari i saj, çmon se heqja dorë nga mandatet parlamentare të anëtarëve të Kuvendit të opozitës, përbën me të vërtetë një akt politik tejet serioz, por ndërkaq, adekuat me synim rehabilitimin e rendit politik dhe funksionimit normal të procesit të demokracisë në vend”, thuhet në deklaratën e OMONIA-s.

Më tej theksohet se si “Minoritet Etnik Grek kemi arsye thelbësore të jemi në atë anë të shoqërisë që kërkon përmirësime esenciale të mënyrës së të ushtruarit të qeverisjes, mirëfunksionimin e drejtësisë, luftimin e varfërisë dhe kryesisht përshpejtimin e reformave që hapin rrugën e procedurave integruese të Shqipërisë në BE”.

OMONIA ishte organizata politike e cila hyri në Parlament në vitin 1991 me katër deputetë, e më pas krijoi Partinë për Bashkimin për të Drejtat e Njeriut. Pikërisht kjo parti politike e drejtuar fillimisht nga Vasil Melo, ka marrë pjesë në koalicione politike qeverisë si me Partinë Socialiste dhe me Partinë Demokratike. Qëndrimet e PBDNJ-së kanë pasur ulje e ngritje, këto janë reflektuar edhe me çështje të ndryshme të nxehta, siç ka qenë ajo e zgjedhjeve në Himarë, apo dhe çështjet e tjera si ajo e kufirit detar.

Por një ndër ndasitë e tjera ka qenë edhe futja e PDIU-së në koalicionin me PS-në. Kjo bëri që Dule të marrë vendimin për nxjerrjen e PBDNJ-së nga koalicioni i majtë qeverisës, duke iu bashkuar PD-së. Çështja çame, nxori nga koalicioni PBDNJ-në. Në zgjedhjet e fundit parlamentar PBDNJ doli në koalicion me PD. Por me zhvillimet e fundit, koalicionit politik opozitar iu bashkua dhe PDIU-ja.