Bota Papa Françesku: Përse unë përbëj një “telash” dhe pse do të vazhdoj...

Papa Françesku: Përse unë përbëj një “telash” dhe pse do të vazhdoj të jem i tillë

Papa Françesku është i vetëdijshëm se disa njerëz, përfshirë edhe në vetë Kishën, e konsiderojnë atë një telash sepse mbron të varfërit dhe të prekshmit, por ai ka premtuar se do të vazhdojë ta bëjë këtë sepse është pjesë e doktrinës së krishterë, raporton Reuters.

“Duke menduar për përjashtimin dhe pabarazinë, shqetësohem me pyetjet e mia. Por unë do të pyes përsëri dhe përsëri. Dhe do t’i pyes të gjithë në emër të Zotit”, tha ai.

Ai u bëri thirrje kompanive farmaceutike të heqin dorë nga patentat për prodhimin e vaksinës kundër COVID 19 dhe t’i vënë ato në dispozicion për të varfrit, sepse në disa vende të varfra vetëm tre deri në katër përqind të popullsisë është vaksinuar.

Papa iu drejtua Takimit Botëror të Lëvizjeve Popullore, një organizatë që bashkon lëvizjet dhe shoqatat shoqërore të fokusuara në luftën kundër pabarazisë, të drejtën për të punuar dhe zotëruar tokën, kujdesin shëndetësor dhe çështje të tjera sociale në vendet në zhvillim.

Ai u bëri thirrje industrive të tilla si minierat dhe ndërtimet që “të ndalojnë shkatërrimin e pyjeve dhe ligatinave, ndotjen e lumenjve, ndalimin e helmimit të ushqimit dhe njerëzve”.

Vendet e pasura dhe institucionet financiare duhet të fshijnë borxhin ndaj kombeve më të varfra, tha Francesku.

Prodhuesit e armëve dhe shpërndarësit e tyre duhet të ndalojnë “kontributin në lojërat gjeopolitike që zhvendosin dhe vrasin miliona njerëz”.

Gjigantët e teknologjisë duhet të ndalojnë gjuhën e urrejtjes, lajmet e rreme, teoritë e komplotit, manipulimin politik, tha Papa.

Ai mbrojti krijimin e të ardhurave themelore universale dhe u bëri thirrje shteteve të marrin në konsideratë zvogëlimin e orëve të punës në mënyrë që të punësojnë sa më shumë njerëz.

“Ky sistem, me logjikën e tij të palodhur të fitimit, i shmanget kontrollit njerëzor. Koha për të ngadalësuar këtë lokomotivë, e cila është çmendur pasi nxiton në humnerë. Ka akoma kohë dhe kjo është arsyeja pse unë insistoj të jem një ‘bezdi’”, tha ai.

Ai kështu aludoi për kritikat që i drejtoheshin më herët, veçanërisht nga qarqet kishtare në Shtetet e Bashkuara, kur bënte thirrje me përmbajtje të ngjashme.

“Jam i trishtuar që disa anëtarë të Kishës acarohen kur përmendim këto udhëzime, të cilat janë në traditën e Kishës”, tha ai, duke iu referuar Përmbledhjes së Shkencave Sociale të Kishës të porositur nga Gjon Pali II nga Këshilli Papnor për Drejtësinë dhe Paqe.

“Papa nuk duhet të ndalojë së përmenduri këtë mësim, edhe kur shqetëson të çmendurit, sepse nuk bëhet fjalë për papën, por për Ungjillin”, tha Françesku.