Bota Papa i shqetësuar për pyjet e shiut dhe popullsinë indigjene: Do të...

Papa i shqetësuar për pyjet e shiut dhe popullsinë indigjene: Do të emërojë kardinalin e parë për Amazonën

Papa Françesku do të emërojë kardinalin e parë të rajonit brazilian të Amazonës këtë muaj si shenjë e shqetësimit të tij për pyjet e shiut dhe banorët e tij indigjenë.

Dom Leonardo Steiner, kryepeshkop i qytetit brazilian të Manaus, tha në një intervistë se Françesku, Papa i parë nga Amerika Latine, është i shqetësuar për shpyllëzimin, kërcënimet ndaj kulturave indigjene dhe ndotjen e lumenjve nga merkuri i përdorur nga minatorët e arit në Amazon.

“Emërimi i kardinalit të Amazonës tregon dëshirën e Papës për ta afruar Kishën me Amazonian”, tha Steiner javën e kaluar.

Steiner do të jetë mes 21 kardinalëve të rinj që do të emërohen nga Papa Françesku më 27 gusht në një ceremoni të njohur si Konsistory. Konsistory nënkupton, në kuadrin e Kishës Katolike, një mbledhje zyrtare të asamblesë së kardinalëve. Konsistory mbahet në Vatikan dhe synon, ndër të tjera, të këshillojë Papën për çështje të rëndësishme teologjike dhe morale.

Prerjet e paligjshme dhe aktiviteti i minierave në Amazonë janë shtuar në kohën e presidentit brazilian Jair Bolsonaro. Qeveria e tij gjithashtu hapi derën për më shumë misionarë të krishterë në rajon.

Steiner tha se komunitetet indigjene ankohen se misionarët shpesh minojnë ritualet tradicionale, këngët dhe madje edhe gjuhët e tyre.

“Kjo shpesh rezulton në çrrënjosjen e kulturës së popujve indigjenë dhe në mënyrën e tyre të ndryshme të shikimit të botës,” tha Steiner.

Kisha Katolike ishte fajtore për këtë në të kaluarën, por tani mbron ruajtjen e kulturave indigjene, tha ai.

Steiner theksoi faljen publike të Papës në Kanada javën e kaluar për abuzimin seksual në shkollat ​​tashmë të mbyllura për fëmijët indigjenë të drejtuar nga urdhrat katolikë.